Blog Studium Jak jen mám tu angličtinu pokořit?

Jak jen mám tu angličtinu pokořit?

Napsal/a -
0 2134

Je mi něco málo přes padesát, mozek zdaleka nedosahuje takových výkonů, jak bych si přála, ale rozhodně bych se nerada s touto skutečností jen smiřovala. Je známo, že jednou z možností jak mozek trénovat je učení se jazykům. Dnes, kdy mi děti „vylétají z hnízda“, by byl čas i peníze. S manželem rádi cestujeme, takže je i motivace. Mám základy angličtiny (bohudíky, náročná učitelka na gymnáziu), na základní úrovni se snad i domluvím.

Před 6 lety jsem začala navštěvovat kurz angličtiny pro začátečníky. Chtěla jsem si alespoň trošku udělat pořádek v gramatice a obohatit svoji slovní zásobu. Každou hodinu jsme na jednoduchých větách drilovali jeden z gramatických jevů. Za pár hodin se ale většina vykouřila z hlavy. Vydržela jsem ještě další rok, probíraly se další časy, ale hodiny se stále ubíraly stejným způsobem – dril jednoduchých vět, žádná práce s textem, žádná konverzace, žádné využití v praxi, absolutně jednoduchá slovní zásoba…. v hlavě toho moc nezůstalo.

V dalším roce se zdálo, že se přeci jen někam pohnu. V našem městečku se objevila rodilá mluvčí, která navíc uměla česky. Postupně z naší studijní skupiny zůstala skupinka 5 ženských, které se i rády spolu viděly, takže naše hodiny angličtiny se odehrávaly třeba i v cukrárně, nebo v domácnosti některé z nás. Bylo to fajn, ale nemohu napsat, že to nemělo chybu. Chybou bylo, že naše Američanka mluvila dobře česky, takže jsme často sklouzli právě k češtině, hlavním problémem ale byla nespolehlivost naší učitelky. Nikdy nebylo jisté, zda hodinu před začátkem nedostaneme sms, že se hodina nekoná. Jejich frekvence slábla a nakonec vyústila v odjezd naší Američanky do domoviny.

Teď už si 2 roky slibuji, že začnu. Když už by se mi nedařilo dělat pokroky, ráda bych alespoň nezapomínala a oprašovala to, co v hlavě je. Občas si něco jednoduchého přečtu, občas využiju internet, ale nic mě nenutí mluvit a formulovat věty. Nepatřím k těm, kteří by se sami donutili k systematické práci. Jde mi hlavně o ústní konverzaci (písemná podoba mé angličtiny je katastrofická) ve skupince lidí stejného věku a stejné úrovně. Nechce se mi drilovat složitou mluvnici, kterou ani nepoužiju. Jde mi o to se domluvit hlavně na cestách.

Pokud mi někdo dokáže poradit či předat svoje zkušenosti, budu ráda :)

Photo Credit: Arya Ziai via Compfight cc

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář