Blog Studium Je hraní her účinným způsobem výuky cizího jazyka?

Je hraní her účinným způsobem výuky cizího jazyka?

Napsal/a -
1 7680

Nespočet vědeckých výzkumů se v současné době zaměřuje na počítačové hry a jejich vliv na člověka. Řada z nich se snaží zjistit, jak podporují vzdělávací činnost. V závislosti na typu hry se během hraní totiž můžeme klidně vzdělávat v zeměpisu či dějepisu a věnujeme tomu mnohem větší pozornost, než při zdlouhavém vysedávání ve školních lavicích. Hry před nás neustále kladou problémy a situace, které v nich musíme řešit, čímž na sobě pracujeme a zlepšujeme se.

Výzkum americké University of Wisconsin-Madison prokázal, že studenti, kterým byla určitá problematika nastíněna v počítačové hře a potom k ní dostali standardní studijní materiály, měli mnohem lepší výsledky, než studenti, kteří nejprve četli materiály a potom hráli hry.

Statistiky herního průmyslu zveřejněné na stránkách Infographiclist.com v únoru 2013 ukázaly, že v 67 % amerických domácností se hrají hry, 49 % hráčů počítačových her je ve věku 18-49 let a 40 % všech hráčů jsou ženy.

Jaké hry vám pomůžou ve studiu angličtiny?

Pojďme si tedy ukázat pár příkladů, jak využít zábavu ve formě počítačových her ke studiu naplno. Spoustu nejen jazykových her najdete na stránkách www.aarp.org. Z těch jazykových jsou nejzajímavější tyto:

  • The Right Word – Tato hra se skládá z několika částí. V první musíte přiřadit správný výraz k zadané definici slova. Ve druhé naopak dostanete kategorii a začínající písmeno a musíte vymyslet např. co nejvíce ovoce začínajícího na M. Třetí část je zaměřena na paměť a hádání slovíček z první části.
  • Split Words – V této hře jsou slovíčka rozložena na části a zamíchána, vy se je snažíte dát zase dohromady.
  • Writing in the Stars – V této hře je vašim úkolem skládat anglická slovíčka na principu hry kris kros.

Velmi užitečným online vzdělávacím nástrojem je také Quizlet. Na Quizletu najdete více než 8,7 milionu uživateli vytvořených sad karet a více než 3miliony registrovaných uživatelů. A krom toho, mnohem více jazyků, než jen angličtinu.

Své schopnosti v rozeznávání různých jazyků si můžete vyzkoušet ve Velké jazykové hře. V současné době patří mezi nejoblíbenější jazykové hry Duolingo, memrise a české Langevo.

Užitečné nástroje najdete také ve starších článcích:

Pokud se rozhodnete učit hrou, dejte nám vědět, jak vám to šlo.

Photo Credit: DoctorButtsMD via Compfight cc

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

1 Komentář

  1. Chci se zkusit naucit nemcinu, měl jsem ji 4 roky na SS a rád bych to zkusil pres Gothica 1, má někdo zkušenosti s hracím her v NJ?

Přidat komentář