Blog Inspirace Jak může poslouchání hudby pomoct při učení cizího jazyka?

Jak může poslouchání hudby pomoct při učení cizího jazyka?

Napsal/a -
0 4371

Nejenže je hudba zábavná a povzbuzující, ale taky dokáže zlepšit vaši ______ (doplňte jazyk, který se učíte). A poslouchání není nic náročného. Může to dělat každý. A kdo si myslí, že ne, tak ten může nejvíc. A jak vám to teda pomůže? Nuže…

Slovíčka

Písně obsahují spoustu slov. Pokud už neznáte všechna slova v daném jazyce, je velká pravděpodobnost, že narazíte na nějaké, které bude nové. Možná ho pochopíte z kontextu písně, možná si ho budete muset najít ve slovníku, ale díky tomu, že jste ho slyšeli použité v kontextu, už si to slovo zapamatujete. Lépe než při pouhém pročítání slovníku.

Řeč ulice

Většina písní obsahuje takový jazyk, kterým lidé opravdu mluví. Při poslechu jste tedy vystaveni skutečnému jazyku, slangovým výrazům, metaforám a přizpůsobujete se tomu, jak se doopravdy mezi lidmi mluví.

Akcenty

Každý zpěvák či zpěvačka pochází odjinud, a proto se i jejich akcenty liší. Díky tomu procvičujete jazyk ve všech podobách a naposloucháte si různé přízvuky.

Zapojujete mozek

I když znáte jen pár slov cizího jazyka, vaše mozkovna je v plném nasazení a snaží se najít něco, čemu rozumí. Snaží se přijít na význam slov podle jejich kontextu. Váš mozek se trénuje ve vyhledávání záchytných bodů při porozumění.

Rychlost

Při učení cizího jazyka má většina lidí problém porozumět lidem, kteří mluví (pro ně) běžnou rychlostí. Díky hudbě budete připraveni i na rodilé mluvčí s šestirychlostním mluvním ústrojím.

Odpočinek

Hudba je relax. Můžete si lehnout, dát sluchátka, pustit rádio nebo položit jehlu na desku a poslouchat. Uvolnit se a nechat každou buňku svého těla vnímat melodii, rytmus a slova.

Téma k rozhovoru

Hudba je univerzálním tématem ke konverzaci napříč kulturami. Díky ní budete mít vždy o čem mluvit. Na začátek se stačí zeptat, jakou hudbu mají ostatní rádi. Nemusíte hned rozebírat politicky satirickou poznámku ve třetí sloce toho nového hitu na Novém Zélandu.

Poznáte cizí kultury

To mluví samo za sebe. Hudba je odrazem společnosti, obsahuje odkazy na různé osobnosti, události nebo věci, ke kterým byste se jinak nedostali. Písničkáři, kterým je díky nevýraznému hudebnímu doprovodu dobře rozumět, zpívají často o tom, co se kolem nich děje.

Důkaz místo slibů

Takže zapněte rádia, gramofony, iPody, youtuby a poslouchejte, poslouchejte a klidně si i zazpívejte. Zvedne vám to náladu a uděláte něco pro sebe.

stein3 - kopie

 

Pokud chcete jazyky studovat naplno, pak si můžete vybrat jazykový kurz na stránkách FairList.cz :)

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář