Blog Studium Fakta o: Francouzština

Fakta o: Francouzština

Napsal/a -
2 8788

Jak jsem již mnohokrát v různých článcích zmínil, jazyky jsou zdrojem nespočtu zábavných faktů. Pojďme se na některé podívat pořádně, protože na každém je přece něco zajímavého. Na některých je zajímavé třeba to, že nejsou vůbec zajímavé. Le fransouščina.

Jaký je to jazyk?

Francouzština je nejsevernější a nejdříve doložený románský jazyk. V 17. století nahradila latinu v pozici jazyka mezinárodní diplomacie a kultury. Na tomto postu se kupodivu udržela až do první světové války, kdy se dobrovolně vzdala. Díky tomu, že je francouzština prvním nebo druhým jazykem alespoň jedné země na každém kontinentu, se řadí mezi hlavní světové řeči. Vzhledem k populaci Antarktidy je to obdivuhodný výkon.

french on the moon

Rozšíření

Z evropských zemí se francouzsky mluví překvapivě ve Francii. A taky v Belgii, Lucembursku, Švýcarsku, Monaku, Andoře a v italském Valle d’Aosta. V Americe se francouzština používá v Kanadě i v některých státech USA a také na Haiti. Francouzština se také rozšířila po zámořských koloniích Francie v Karibiku. V jižní Americe se tato řeč užívá ve Francouzské Guyaně. V severní a západní Africe je francouzština hlavním sekundárním jazykem. Její znalost je zde známkou prestiže. Sečteno podtrženo, to dává 80 milionů rodilých mluvčích.

Proč se učit francouzsky

Dohromady mluví francouzsky údajně více než 200 miliónů lidí. Francouzština je po angličtině nejvíce vyučovaný cizí jazyk a také devátý nejpoužívanější jazyk na světě. Francie je pátou největší obchodní mocností světa a proudí do ní třetí největší objem zahraničních investic a je tedy významným hospodářským partnerem. 

Francouzština je zároveň pracovním i oficiálním jazykem Organizace spojených národů, Evropské unie, UNESCO, NATO, Mezinárodního olympijského výboru, Červeného kříže a mnohých mezinárodních právních institucí. Francouzština je taktéž jazykem tří měst, v nichž sídlí evropské instituce: Štrasburku, Bruselu a Lucemburku. Znalost francouzštiny usnadňuje studium dalších jazyků, především románských (španělštiny, italštiny, portugalštiny nebo rumunštiny), ale také angličtiny, neboť více než polovina dnešní anglické slovní zásoby pochází z francouzštiny.

_4b8ad9_64853

Slovíčka a fráze

  • Víno – Le vin
  • Sýr – Le fromage
  • Eiffelova věž – La tour Eiffel
  • Dobrý den. – Bonjour.
  • Mluvíte anglicky? – Parlez-vous anglais?
  • Mluví tady někdo anglicky? – Est-ce que quelqu’un ici parle anglais?
  • Ještě bagetu, prosím. – Une bagette plus s’il vous plaît.
  • Ze které africké země pocházíte? – De quel pays de l’Afrique êtes-vous?

Kulturní kontext

Snad všichni si pamatujeme, jak se Joey učil francouzsky.

Takto ovládá fráninu Mr. Bean.

Zvýšení zájmu o francouzštinu jsme mohli pozorovat zejména po příchodu této libozvučné písničky do ČR.

Nemůžu nepřidat video o francouzštině, kde francouzsky nepadne ani slovo.

A když jsme u videí bez francouzštiny, takto se Francouzi učí americký přízvuk.

Povstaňte k národní hymně.

A na závěr úplný off topic.

Pokud vás francouzština zaujala a zatoužili jste po tom, být frankofonní, najdete kurzy tohoto jazyka na stránkách FairList.cz.

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

2 Komentáře

  1. Dobře ráno, musím Vás opravit Fj je rodným jazykem pro 120 milionů mluvčích,jako druhým jazykem pro 215milionu mluvčích.V Africe ovládá sever ,západ a střed Afriky..pocet mluvčích v Africe je 120 miliónů.Jinak máte moc pěkný článek,Z.BURIAN.

Přidat komentář