Blog Inspirace Pálí čarodějnice i ve světě?

Pálí čarodějnice i ve světě?

Napsal/a -
0 11077

V noci z 30. dubna na 1. května probíhá v ČR takzvané Pálení čarodějnic. Někdy se taky říká Noc čarodějnic nebo Filipojakubská noc. Tuto noc se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka. Tento svátek se však neslaví jen v ČR ale i v jiných zemích. Jak? Víme. Chcete taky? Čtěte dál.

Švédsko

Ve Švédsku se na konci dubna slaví velmi populární Valborgsmässoafton (také sista april nebo zkráceně valborg). Způsoby oslav se liší v různých částech země, všude ale většinou hoří veliká hranice, přes kterou odvážlivci přeskakují.

Největší oslavy, které na sebe vážou i další kulturní akce, se konají v univerzitních městech Uppsala a Lund a jsou v režii studentů. Často se při nich zpívá a koncertuje – vystupují různé studentské pěvecké sbory, lidé piknikují v parcích, popíjejí a grilují. Oslavy často zakončuje ohňostroj.

Dánsko

V Dánsku tomuto svátku říkaji Valborgsaften. Lidé věřili, že pokud zůstanou přes noc na 1. května vzhůru, zlé podzemní síly si na ně nepřijdou. K tomu si večer na vyvýšených místech zapalovali ohně. V některých částech Dánska se v tento večer staví májka – sloup, který se nazdobí věnci, listím a barevnými stuhami. Májka má symbolizovat přicházející plodnost léta.

Norsko

V Norsku se Pálení čarodějnic nazývá Valborgsnatten nebo Valborgsmesseaften, ale není tak oblíbené jako např. v sousedním Švédsku. Oslavy se konají především na severu ve městě Tromsø. Svátek si užívají hlavně maturanti.

Přeshraniční zvyk

Ve Švédsku, Dánsku a Norsku se traduje, že oheň by večer ze 30. dubna na 1. května neměl být zapálen běžným způsobem, ale postaru: měl by být rozdělán třením dvou dřívek o sebe, což se mnohde stále ještě dodržuje.

Německo

U našich západních sousedů se oslavy tohoto svátku liší podle regionů. Na severu, zejména v přímořských oblastech, jsou oslavy Walpurgisnacht podobné našim. Zapalují se vatry a slaví se příchod jara.

Ve venkovských oblastech na jihu vypadá tato noc, jako u nás první duben. Zejména mladí lidé vymýšlejí různé vtípky a nachytávky. V ostatních oblastech není tento svátek příliš slaven. Oslavy jara se zapalováním ohňů probíhají většinou už na velikonoční pondělí.

Zajímá vás, jak pálí čarodějnice v Litvě, Estonsku a dalších zemích?
===>Pokračujte ve čtení na další straně<===

1 2 Další
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář