Blog Inspirace Pálí čarodějnice i ve světě?

Pálí čarodějnice i ve světě?

Napsal/a -
0 11076

Finsko

Ve Finsku je poslední dubnový večer nazýván Vappu (nebo Vappen) a spolu s Vánoci, Silvestrem a letním slunovratem patří k největším svátkům. Stylem připomíná karneval a slaví se v ulicích. Oslavy často organizují studenti a konzumuje se při nich hodně alkoholu. Mezi velmi oblíbené nápoje tohoto dne patří medové šumivé víno sima.

Někde oslavám 30. dubna předcházejí ještě jiné kulturní akce, a vše se tak spojuje do jednoho většího festivalu. V Helsinkách se lidé 30. dubna večer scházejí na Tržním náměstí u sochy nahé ženy jménem Havis Amanda (známá také jako Manta). Studenti místních univerzit jí během tradičního rituálu nasazují na hlavu typickou finskou studentskou čepici.

Estonsko

V Estonsku se svátek nazývá Volbriöö a slaví se při něm příchod jara. Pod vlivem germánské kultury je dnes také spojován s čarodějnicemi. Lidé se navečer za čarodějnice převlékají a vyrážejí do ulic. Poté se scházejí u ohňů, kde program většinou pokračuje, opéká se maso a popíjí. Silnou tradici má oslava Volbriöö v estonském univerzitním městě Tartu, kde ji organizují především studenti.

Litva

V Litvě se noc ze 30. dubna na 1. května jmenuje Valpurgijos naktis. Při ní se na hranicích spalují postavy vytvořené ze slámy, které představují čarodějnice.

Lotyšsko

V Lotyšsku se svátku říká Valpurģu nakts nebo též Valpurģi. Slaví se při něm příchod jara. Dělají se ohně, kolem nichž se zpívá a tančí, a na závěr se pálí postava čarodějnice. Na akademické půdě bývá připraven kulturní program. Většinou brzy po tomto svátku se začali vypouštět koně na noční pastvu a byl zahájen hlavní cyklus rolnických prací, především setba.

Nizozemsko

Z této země se bohužel tradice pálení čarodějnic vytratila. A to zejména protože na tento den připadá jiný svátek – Královnin den (Koninginnedag) – kdy Nizozemci slaví narozeniny své královny.

A na závěr

…jedno video o tom, jak poznat čarodějnici.

Zdroje: Wikipedia cc, Skandinavskydum.cz
Photo Credit: Express Monorail via Compfight cc

Předchozí 1 2
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář