Blog Výuka jazyků 3 tipy, jak psát správně česky

3 tipy, jak psát správně česky

Napsal/a -
0 5800

Psaní je součástí života každého z nás. Píšeme ve škole, v práci, ve volném čase. Je zcela jedno, jestli to jsou dnes již méně časté klasické dopisy, e-maily, „esemesky“ či téměř nesouvisející řádky v chatovém okně některé sociální sítě.

Zachraňme, co se dá!

Bohemisté bijí na poplach. Znalost českého jazyka je horší a horší. Čeština vymírá. Stejně jako jiné jazyky – i čeština se mění. Češi zapomínají pravidla, která se stále častěji rozvolňují. Nedopusťme však, aby čeština ztratila svou krásu a snažme se zachovat standard, který nás dříve učili. Co tedy můžeme dělat, abychom si zachovali češtinu „v plné parádě“?

1) Internetová jazyková příručka

V dnešní době internetu je velmi jednoduché být neustále on-line. Nebuďme líní a vyhledejme si správný tvar slova, pokud si jím nejsme jisti. Nedopusťme, aby naše okolí přejímalo chyby, kterých se dopouštíme my sami.

TIP: využít můžete i jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde vám odborníci rádi pomohou s jakýmkoliv „češtinářským“ problémem

2) Čtěme, čtěme a čtěme

Ano! Opakování je matka moudrosti. Není nic snazšího, než si svou češtinu pilovat čtením. Na chyby poté ani nepomyslíte. No a samozřejmě – dobře si vybírejte, co čtete.

3) Speciální kurzy češtiny pro Čechy

Navštívit můžete i některý ze speciálních kurzů, který je zaměřen jen a pouze na praktickou stránku češtiny  – a to hned v několika formách. Jazykové centrum Correct vypisuje pravidelně velmi oblíbené kurzy pravopisu a efektivního psaní, ve kterých si zopakujete (nejen) základní pravidla a poučky, jak vytvořit bezchybný a čtivý text. Kurzy pro veřejnost se konají v Praze a Brně.

A co vy? Je vám čeština lhostejná? Bojíte se o češtinu? Podělte se s námi o svůj názor do komentářů.

Učíme jazyky, překládáme, korigujeme, tlumočíme, provozujeme Knihovnu cizojazyčné literatury, vzděláváme, informujeme a bavíme. Koukněte na naše socials či blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář