Blog Studium Já to ale všechno v té hlavě někde mám!

Já to ale všechno v té hlavě někde mám!

Napsal/a -
0 3094

Tak to je asi nejčastější věta, kterou lektoři na začátku kurzu slýchají. „Já to tam někde všechno mám, ale když to mám použít, je to problém.“ Takže, přestaňme se vymlouvat na špatné učitele, kteří nás na základní škole nic nenaučili, a vezměme to do svých rukou. Zkuste pár následujících tipů, které vám s aktivním vymetáním pavouků z mozkových závitů pomohou.

1. Dělejte chyby

Tak to zní možná trochu divně, až podezřele, ale je to tak. Pokud budete používat stále jen slovíčka, fráze a gramatiku, které už znáte, nikdy se nikam neposunete. Teprve experimentováním, zkoušením a aktivním zkoumáním toho, co ještě jde, a co už ne, můžete udělat pokrok a zafixovat si nové vazby, které jste předtím znali jen pasivně.

2. Jedno lepítko za hodinu

Na každou hodinu si přineste papírek, tzv. lepítko, a na něj si během hodiny poznamenejte tři užitečná slova nebo fráze, které si chcete zapamatovat. Tři skutečně stačí, více je v tomto případě méně. Slovíčka si vylepte někam, kde na ně každý den uvidíte, třeba na monitor. Na další hodinu si lísteček neberte, ale vědomě při mluvení zkuste tato 3 slovíčka vylovit z paměti a použít. Jakmile je opět řeknete ve větě, máte napůl vyhráno.

3. Kartičky

O tomhle systému už asi slyšel každý z nás. Na jednu stranu kartičky slovo v cizím jazyce, na druhou stranu česky a hurá na procvičování, třeba cestou do práce. Ale pozor! Na druhé straně může být místo českého překladu třeba vysvětlení, obrázek, výslovnost, ukázková věta – cokoliv, co Vám pomůže si slovíčko zapamatovat v kontextu a také ho v budoucnu v tomto kontextu použít.

4. Dneska musím…

Pište si přehled úkolů, které ten den chcete zvládnout, v cizím jazyce. Je to i praktické – „call Honza“ je mnohem kratší než „zavolat Honzovi“. :-)

5. Mluvte si pro sebe

Aby se na Vás okolí nedívalo s podezřením, můžete tento tip zkoušet třeba ve sprše, nebo jen tak v duchu. Vraťte se k některým situacím, které jste ten den zažili, a pokuste se vymyslet, co byste v té chvíli říkali v cizím jazyce. Stejně tak si můžete znovu přehrávat situace, které jste ten den zkoušeli na hodině, a pilovat je.

 

Seznam tipů samozřejmě zdaleka není vyčerpávající, a navíc pro každého funguje něco trochu jiného, takže je jen na vás, co si vyberete a co vám sedne. Jedna věc je ale pro všechny společná. Pokud chcete umět cizí jazyk aktivně používat, musíte se o jeho naučení taky aktivně zasadit.

*Další tipy najdete na našem facebooku Radka Malá – Giramondo jako pravidelný seriál „Jak na to“.

Malá jazyková škola v Praze s osobním přístupem specializující se na kurzy na míru. Hodiny vedou kvalifikovaní a kreativní lektoři, kteří svou práci mají rádi. Místo gramatických cvičení budete na hodinách s Giramondem mluvit, mluvit a mluvit…

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář