Blog Inspirace Používáte již tyto české neologismy?

Používáte již tyto české neologismy?

Napsal/a -
2 7187

Čeština, stejně jako jakýkoli jiný (světový) jazyk, se neustále dynamicky mění a vyvíjí. Slovník spisovné češtiny a pravidla českého pravopisu sice mnohdy nesouhlasí, ale co je to proti vůli lidu! Dobrá, gramatiku a pravopis zatím nezlomíme, (i když bychom mnohdy rádi,) ale vznik nových slov a jejich integrace do běžné řeči a kultury jazyka je o poznání snazší. Tzv. neologismy neboli novotvary totiž přirozeně doprovází vývoj každého živého jazyka. Jedná se o výrazy nebo slovní spojení, které vznikly postupně za účelem zjednodušení moderní mluvy (např. parník namísto paroloď) nebo jako pojmenování nově vzniklé věci nebo skutečnosti, která se objevila ve společnosti. Mnohé neologismy se brzy tiše vytratí, jiné se v jazyce usadí natrvalo a přesunou se mezi ostatní slova uznávaná jak slovníky, tak i (pokrokovějšími) učiteli a jazykovědci.

Vybrali jsme pro vás 5 neologismů, které se objevily během roku 2019 a stále čekají na svůj osud. Jazykovědci je prozatím zařadili do databáze neologismů Neomat, která je neustále doplňována a aktualizována. Dotáhnou to tyto výrazy podle vás až do slovníku?

  1. Máte doma ádéhádě? To vám asi nikdo nezávidí. Kdo neví, co to je, může si domyslet, že se jedná o dítě s diagnózou ADHD. Holt už je to v naší společnosti natolik běžné, že si čeština našla zkratku.

  2. Dá se předpokládat, že pravděpodobně znáte nějakého skorovegetariána, pokud jím nejste rovnou sami. Obecně cokoli týkající se vegetariánského, veganského či jinak vyhraněného stravovacího stylu a přesvědčení je skvělým adeptem na nové cool (anebo hanlivé, záleží, za koho kopete) označení. Letos se tak v médiích poprvé objevily i výrazy nevegetarián, vege burger a vege párek.

  3. Ego-turistika – další zajímavá novinka. Toto nové složené slovo se vyskytlo v Reflexu v souvislosti s nárůstem počtu zájemců o zdolání Mount Everestu, přičemž zde nejde o nějaké sportovní výkony, ale spíš jen o získání vrcholové fotografie poté, co jsou doslova vyvlečeni nahoru na horu za pomoci všech možných podpůrných prostředků od kyslíkových masek až po houževnaté šerpy. O hromadících se odpadcích na nejvyšší hoře světa a podvodných evakuacích vrtulníky raději pomlčíme. Inu, snad si právě tento novotvar nenajde další živnou půdu a brzy z naší slovní zásoby zase zmizí.

  4. Nervit se před zkouškou? Pro studenty známá věc. Pracovníci Ústavu pro jazyk český si toho však všimli a zařadili výraz do databáze neologismů až letos.

  5. V dnešní době je každý druhý euroblb nebo euroidiot. To je možná váš euronázor, anebo taky není. Faktem je, že některé předpony přímo vybízejí k tvorbě nových slov. Vedle euro můžeme namátkou jmenovat bio, eko, anti, pseudo, e-, a jistě by vás napadly i další. Prostě je to zrovna v kurzu a zdá se, že tomu tak bude i v letech následujících.

Kromě Neomatu existuje ještě veřejná databáze – web Čeština 2.0 (a jeho papírová verze, nebo alespoň výběr „toho nejlepšího“, Hacknutá čeština). Sem přispívají obyčejní lidé a zaznamenávají stále nové a nové výrazy neuvěřitelným tempem. V tomto případě se však často jedná o vlastní invenci, která sice mnohdy pobaví, ale náš jazyk skutečně obohatí jen zřídka. Navíc velké množství přidaných slov tvoří vulgarismy a často také politikou inspirované novotvary (ať už z dílny přispěvatele či samotného politika). Zda mají naději, aby se trvale ujaly pojmy jako zemanovská viróza nebo zabrušovat (a následně se vybrušovat), ukáže asi až čas.

Jak to vidíte vy? Jaké neologismy se podle vás uchytí a co teď letí, ale brzy pomine?

Podobné články

2 Komentáře

Přidat komentář