Blog Studium Jak na angličtinu – bez učebnicHow to learn English – without books

Jak na angličtinu – bez učebnicHow to learn English – without books

Napsal/a -
0 6448

Jmenuji se Nina Hanáková, pracuji desátým rokem na volné noze jako lektorka angličtiny a ráda bych s ostatními lektory a studenty sdílela svoje nadšení pro výuku jazyků bez učebnic.

(záznam přednášky v angličtině na mezinárodní konferenci pro učitele Aj, červen 2013)

Několik let jsem učila klasicky, z mezinárodních učebnic. Ale čím dál intenzivněji jsem cítila, že výuka s učebnicemi studenty nikam pořádně neposouvá. Spousta stokrát probíraných gramatických pouček a nepoužité slovní zásoby. Copak to dává smysl – komunikovat tak, že budeme neustále sedět nad knihou a doplňovat nějaká cvičení?

Naši mateřštinu jsme se všichni naučili společenským kontaktem… komunikací s našimi rodiči, příbuznými, kamarády – metodou pokus omyl, vyjednáváním. Proto je pro nás tak těžké, naučit se cizí jazyk ve školních lavicích, akademickým přístupem.

Sama jsem se posunula v cizích jazycích nejdál vždy ve chvíli, kdy jsem měla možnost v daném jazyce komunikovat a fungovat v něm, neboli si ho „zažít“.  Prostě metoda hodit do vody a plav. Žila jsem takhle v Americe, Velké Británii, Holandsku, Belgii a Turecku a upřímně – neexistuje nic lepšího, než si jazyk osahat v samotné zemi, přes místní kulturu a hlavně lidi.

Teď už tolik příležitostí cestovat a žít v zahraničí nemám, a tak abych si udržela úroveň angličtiny, neustále se jí obklopuji – jak pasivně (což je čtení a poslech), tak hlavně aktivně (mluvení a psaní). Dnes si už nedovedu představit, že bych kvůli tomu chodila do nějakého klasického kurzu.

Věřím, že nejrychlejší a nejzábavnější cesta je ta nejpřirozenější – tedy obklopit se jazykem při každodenních činostech, používat jej přednostně ke komunikaci a dělat v něm co nejvíce aktivit, které už běžně děláme v češtině.

Jak na to?

  • Najděte si silnou motivaci
  • Soustřeďte se na to, co vás opravdu baví a co opravdu potřebujete
  • Mluvte, mluvte, mluvte

K tomu, abyste se namotivovali, potřebujete vědět, co přesně chcete zlepšit a proč. Takže si vemte tužku a papír a napište si své jazykové cíle. Definujte je co nejkonkrétněji to jen jde. Co budete do roka umět – s kým chcete být schopní se domluvit, v jakých situacích, jak dobře? Čemu konkrétně chcete rozumět? A ty cíle pravidelně obnovujte.

Nejdůležitější však je, abyste zůstali namotivovaní. K tomu vám kromě plnění cílů pomůže i to, že uvidíte pokrok. Zkuste se každé 3 měsíce nahrát jak s někým konverzujete. Pokud na své angličtině pracujte, není možné, abyste se neposunuli. Obzvlášť pokud pravidelně aktivně s někým komunikujete. Není nic horšího než nevidět výsledky, nevidět pokrok, prostě o něm nevědět.

A tak mojí nejdůležitější radou vždy zůstane – mluvte, mluvte, mluvte. Komunikujte s lidmi, o tom, co vás baví, co vás zajímá. Nebojte se, oni přece taky neumí dokonale česky. Cizí jazyky se přece učíme primárně proto, abychom se domluvili s lidmi kolem sebe. A tak proč mít hlavy ponořené do učebnic, a snažit se být dokonalí a vyeliminovat veškeré chyby?

Těch míst, kde lze dnes procvičit angličtinu zdarma, je obrovská spousta, rostou jak houby po dešti. V Brně je dnes tak početná mezinárodní komunita, že není nutné studovat jazyk v zahraničí, můžete si tu procvičit jakýkoliv jazyk – kromě English meetingů se pořádají setkání v kavárně/hospodě pro francouzštináře, italštináře, němčináře, japonštináře…. A pokud jde o angličtinu,  sama mívám jednou za tři měsíce svoje vlastní setkání EnglishBrno Pub Nights, teď chystám už 9. v pořadí. No a nesmím zapomenout na skvělý klub anglické rétoriky, kterého jsem členem – Brno Toastmasters.

Přeju vám, aby se pro vás výuka cizích jazyků stala zábavou a abyste se nebáli dělat chyby. Protože jen díky nim se můžeme posunout dál, ostatně jako i jinde v životě ;).

Nina

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář