Blog Inspirace Jaké je německé slovo roku 2013?

Jaké je německé slovo roku 2013?

Napsal/a -
0 3124

Společnost pro německý jazyk vyhlásila i letos vítěze soutěže o slovo roku. Snahou společnosti je, aby vítězný výraz vždy charakterizoval veřejnou diskusi v zemi. Podařilo se jí to letos?

Letošním slovem roku se stal výraz GroKo. Což je zkratka pro velkou koalici (Große Koalition). V Německu se od zářijových voleb stále vyjednává o budoucí vládě. Výraz GroKo se ujal i proto, že rozhovory se táhly na německé poměry nezvykle dlouho.  Výraz triumfoval i kvůli své hravosti. Zní totiž podobně jako slovo Kroko, tedy krokodýl. GroKo tak v sobě podle GfdS obsahuje i jistou míru nadsázky. Slovo sice již bylo známo dříve, ale díky sociálním sítím právě v tomto období zažilo svůj největší boom.

Na druhé příčce se umístilo spojení Protz-Bischof, což lze přeložit jako biskup náfuka. Je to odkaz na takzvaného „biskupa-luxusu“ Franze-Petera Tebartze-van Elsta. Ten vyvolal negativní pozornost drahou přestavbou svého paláce v Limburgu. Účet ve výši 31 milionů eur (790 milionů korun) byl v tisku do nekonečna propírán.

Třetí místo obsadil výraz Armutseinwanderung, který se používá pro přistěhovalectví z Afriky a východní Evropy.

Favorit ankety, výraz Whistleblower (zaměstnanec společnosti, který bez vidiny vlastního prospěchu upozorní výkonnou moc na podezřelé praktiky této společnosti) se překvapivě neumístil ani v první desítce. Není asi dostatečně německý.

V poslední době se tento výraz skloňuje zejména v souvislosti s Edwardem Snowdenem, bývalým technikem bezpečnostních služeb, jenž nechal zveřejnit materiály o rozsáhlém sledování lidí po celém světě.

Zdroj: gfds.de
Photo Credit: linksfraktion via Compfight cc

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář