Blog Výuka jazyků Rodinná dovolená jinak aneb s rodinou za jazyky do zahraničí

Rodinná dovolená jinak aneb s rodinou za jazyky do zahraničí

Napsal/a -
0 5773

Léto se kvapem blíží a my se díváme po vhodných dovolených. Chtěli bychom zažít krásný čas s blízkými, užít si moře, památky, ale možná i vypilovat cizí jazyk. Představa polehávání na pláži s učebnicí a slovníkem však není právě lákavá. Co takhle však spojit rodinnou dovolenou s efektivní a zábavnou výukou jazyka?

Jazykové rodinné dovolené jsou oblíbené z několika důvodů. Někdy je to snaha o spojení příjemného a užitečného, nenásilný osobní rozvoj rodičů i dětí, které vyrůstají do globalizovaného světa, ve kterém je znalost jazyků nutností. Jindy se celá rodina připravuje na vycestování do cizí země, jejíž jazyk si musí osvojit. „Hlavním důvodem, proč jsme se do zahraničí vydali, byla motivace ke studiu angličtiny. Nemáme rádi stereotyp, a i když jsme museli opustit domov, touha poznání jiné kultury a obohacení našeho života byla silnější. Také jsme několik let žili prací a chtěli jsme trochu zvolnit tempo života. Věřím, že se vrátíme bohatší a i spokojenější. Naučili jsme se tady dívat se na věci jinýma očima. Myslím si, že i děti budou mít otevřenější dveře a nebudou se obávat tolik cizích lidí. Poznají zde spoustu vrstevníků z cizího světa a budou schopni lépe navazovat vztah s cizinci i u nás.,“ popisuje zážitek ze studia v britském Sidmouth paní Halka M.

INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP

Výhodou je, že kurzy lze maximálně přizpůsobit potřebám rodiny. Učit se může celá rodina nebo pouze rodiče, či děti. Výuka je organizována vždy tak, aby časově odpovídala programu rodičů – pokud rodič chodí také na kurz, začínají jeho hodiny vždy o několik minut později, aby stihl dítě předat ve škole, a končí dříve, aby stihl dítě vyzvednout. Rodina si odpolední čas může organizovat sama. Oblíbenější variantou je, že využívají pro děti program aktivit a výletů pořádaných školou. Děti se tak neustále pohybují v kolektivu s kamarády a komunikují v cizím jazyce. „Chtěli jsme, aby si naše děti zkusily zorientovat se v cizojazyčném prostředí a pochopily, proč je pro ně důležité učit se anglicky. Celodenní program, který škola nabízela, navíc děti přesvědčil o tom, že nejenže neztratí kus prázdnin sezením v lavici, ale užijí si spousty výletů a her,“ popisuje Hana M. svou rodinnou jazykovou dovolenou na jihu Anglie.

Pro děti od kojeneckého věku školy nabízejí hlídání  školeným personálem a to i mimo výuku pro případ, že si chtějí rodiče vyrazit na pláž či na romantickou večeři. V některých destinacích je k dispozici i mezinárodní školka. „Klientům se snažíme vždy nalézt řešení na míru. V minulosti se na nás například obrátila šestičlenná rodina. Všichni se chtěli zlepšit v jazyce. Otec měl manažerský kurz, maminka byla začátečník, takže měla individuální výuku. Děti byly rozděleny do dvou uzavřených skupin podle znalostí a měly svou vlastní výuku. Celá rodina bydlela v apartmánu s několika ložnicemi, aby měli všichni soukromí. Navrch jsme dětem zajistili hodiny tenisu a celé rodině zapůjčení auta, aby byli maximálně mobilní,“ říká Adéla Müllerová z jazykové agentury Channel Crossings.

NEJOBLÍBENĚJŠÍ VARIANTY RODINNÝCH JAZYKOVÝCH POBYTŮ

Rodiny upřednostňují bydlení v apartmánech, kde mají soukromí, mohou si samy uvařit a nejsou závislí na druhých. Některé školy zajišťují bydlení i v hostitelských rodinách. Výhodou je větší prostor pro konverzaci v cizím jazyce a poznávání cizí kultury z první ruky.

K nejoblíbenějším destinacím pro rodiny patří jednoznačně Malta. Nádherné počasí a přímořská destinace přímo vybízí k slunění a koupání, stejně jako památky ostrova k objevování bohaté historie. Mimo sezónu dokonce škola Gateway School of English v oblasti San Gwann a i některé další nabízí ubytování a stravu pro dítě zdarma, pokud přijede v doprovodu rodiče, který chodí na kurz.

Ve Velké Británii je vyhledávanou přímořskou destinací městečko Sidmouth, které kombinuje tradiční anglickou kulturu a příjemné prostředí pro rodiny.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář