Blog Výuka jazyků Co byste měli vědět o pomaturitním studiu jazyků

Co byste měli vědět o pomaturitním studiu jazyků

Napsal/a -
2 6093

Pokud se nedostanete na žádnou vysokou školu, nezoufejte. Jsou i jiné možnosti, jak plnohodnotně využít svůj čas. Řeč je o pomaturitním studiu jazyků, ve kterém vám zůstane zachován statut studenta. Toto studium zná téměř každý, ale informací o něm má většina lidí málo. Koluje kolem něj i spousta mýtů a polopravd. Proto si pojďme tento typ studia více přiblížit.

Díky intenzivní formě studia v pomaturitním kurzu jsou studenti na konci studia způsobilí k úspěšnému složení mezinárodně uznávaných zkoušek. Získané certifikáty a diplomy mohou usnadnit cestu na vysněnou univerzitu či zajistit, že se na ní udržíte a dokončíte ji. Absolventi pomaturitního studia s dobrým výsledkem mají také výrazně vyšší šance na přijetí v dobrém zaměstnání.

Pro školní rok 2013/14 měl být statut studenta v pomaturitním studiu zrušen. Ale nakonec byl pro jeho přínos při uplatňování na trhu práce na poslední chvíli obnoven. Vláda uznala, že pro přípravu budoucích zaměstnanců je jazykové vzdělání užitečnější, než strávit půl roku na Úřadu práce. Pokud do kurzu nastoupíte ve stejný rok, kdy jste poprvé maturovali, o statut studenta nepřijdete.

Několik čísel

Pomaturitní studium navštěvovalo v minulém školním roce kolem 5000 lidí se statutem studenta. V kurzech je podle různých odhadů cca 25 % žáků, kterých se statut studenta netýká a kteří tedy žádné výhody nemají, a přesto kurz studují. Školné se v závislosti na regionu a akčních nabídkách pohybuje mezi 20-25 000 Kč za školní rok. Maximální počet studentů ve třídě je 18, obvykle je to ale spíše 12-14. Požadavky na kvalifikaci lektorů jsou shodné s požadavky na kvalifikaci pedagogických pracovníků středních škol. Zvláště ve větších městech tvoří velkou část lektorů rodilí mluvčí daného jazyka.

Jak dlouho takový kurz trvá a jak často probíhá?

Roční pomaturitní kurzy zpravidla trvají od 1. září do 30. června. Výuka probíhá po každý všední den a to 4 vyučovací hodiny denně. Díky takovéto intenzitě budete jazyk ovládat na velmi vysoké úrovni. I když je angličtina nejvyhledávanějším jazykem, v nabídce škol se objevuje i pomaturitní studium němčiny, francouzštiny, italštiny, španělštiny, ruštiny a jiných jazyků. Některé školy nabízí ke kurzům i možnost ubytování, kterou jistě ocení a využijí dojíždějící studenti.

Jaké má pomaturitní studium výhody?

  • osvojíte si jazyk a jeho aktivní používání;
  • výuka probíhá v malých skupinách;
  • výuka je vedena kvalifikovaným lektorem;
  • učebny jsou kvalitně vybavené s možnostmi nejmodernější výuky;
  • umožňují složení státních a mezinárodních jazykových zkoušek;
  • statut studenta se všemi výhodami pokud nastoupíte pomaturitní studium ve stejný kalendářní rok, kdy jste poprvé maturovali.

Jak vybrat kvalitní pomaturitko?

Pomaturitní jazykové studium dnes nabízí stále více a více škol v celé České republice, a tak ať už pocházíte z Prahy, Brna, Ostravy či jiného města, zaručeně si budete moct vybírat z více možností. Na to ale dejte pozor – právě díky velkému výběru můžete narazit i na méně kvalitní pomaturitní jazykové kurzy nebo dokonce zbytečně předražené.

Jaké jsou hlavní zásady výběru?

  • Jazyková škola musí mít akreditaci ministerstva školství ČR. Seznam akreditovaných škol naleznete na stránkách MŠMT.
  • Lektoři kurzu musí být dostatečně kvalifikovaní (včetně rodilých mluvčích).
  • Rozdělení studentů do jednotlivých skupin kurzu by mělo proběhnout na základě písemného testu, který určí úroveň znalosti jazyka.
  • Ve skupině by nemělo být více než 18 studentů.
  • Jazyková škola by měla nabízet možnost složení státních jazykových zkoušek (v lepším případě i mezinárodních).
  • Pokuste se zjistit procento úspěšnosti studentů jazykové školy u státních jazykových zkoušek (toto číslo nejlépe vypoví o kvalitě školy).
  • Kvalita použitých učebních materiálů, se kterými se během roku pracuje – učebnice, doprovodná literatura, zvukové a audiovizuální nahrávky apod.
  • Reference – nejcennějším zdrojem informací o kvalitě a průběhu kurzů jsou reference bývalých či současných studentů školy, případně doporučení od přátel.

Ověřené reference studentů i absolventů jazykových kurzů, včetně pomaturitních, najdete na internetových stránkách www.fairlist.cz. Na těchto stránkách můžete jednotlivé kurzy mezi sebou srovnávat a získat na ně 5% slevu.

Photo Credit: Saad Faruque via Compfight cc

Podobné články

2 Komentáře

Přidat komentář