Blog Studium Gramatické chyby, které zaručeně taky děláte 3

Gramatické chyby, které zaručeně taky děláte 3

Napsal/a -
1 5439

Angličtina je zvláštní a krásná zároveň v jedné věci. Obsahuje spoustu gramatických pravidel. Některé ale dodržovat nemusíte, protože i když je řeknete špatně, lidi většinou pochopí správný význam věty. Vždy je ale lepší říkat a hlavně psát věci správně. Proto si ukážeme další časté chyby v anglické gramatice.

Dvojitý zápor

S tímhle se setkal asi každý. V češtině to není nic neobvyklého. Nic nevím, nic nemám apod. To je jen pár příkladů. V angličtině však může být ve větě vždy jen jeden zápor. I know nothing/I don’t know anything, resp. I have nothing/I don’t have anything.

Pokud byste řekli I don’t know nothing, říkáte tím vlastně, že něco víte.

Anebo:

14-6-9

Více o dvojitých záporech si můžete přečíst třeba v tomto komiksu.

Vynechávání členu určitého

Pravidla pro používání the jsou tak pestrá, že je většina lidí řeší tak, že ho nedává nikam. Srovnejte si třeba tyto dvě věty:

  1. I study in UK
  2. I study in Ireland

Která z nich je správně? Obě? Žádná? Nevíte? Pouze druhá varianta je správná. Před vlastní jména člen the nedáváme. Pokud se ale jedná o zkratku vlastní ho jména, pak musí mít člen.

Souhlas se záporem

Zase ty zápory. Čeština s nimi holt zachází naprosto odlišně. Proto nám dělají takové problémy. Pokud vám někdo řekne „I don’t like fish and chips“ a vy je taky nemáte rádi, tak vás to určitě láká říct „me too“.

Chyba.

Snad vás i spousta lidí pochopí. Hlavně rodilí mluvčí jazyků, které to mají podobné jako čeština. Angličan na vás ale bude hledět spíše nechápavě. Pro něj je totiž odjakživa správná odpověď „me neither“ nebo „neither do I“.

Závěrem doufám, že jste nezmeškali tyto články

Photo Credit: Karen Roe via Compfight cc | Source: kaplaninternational.com
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

1 Komentář

  1. Great post guys! We have a dedicated team of representatives on call24/7 to respond to inquiries and issues that may arise while using services rendered by https://essaysrescue.com/payforessay-review/. Communication channels are via a live chat feature, email, and telephone. We have a high response rate and ensure that each inquiry receives satisfactory answers.

Přidat komentář