Blog Vzdělávání v zahraničí Erasmus lifeErasmus life

Erasmus lifeErasmus life

Napsal/a -
0 3245

Erasmus hned první semestr výšky a ve vlastní zemi? Ano i takový může být Erasmus!  Nemusíte ani vystrčit paty ze své země…

Začalo to tak, že nám dali na pokoj na kolejích Američanku. Díky ní jsem byla pořád v kontaktu se zahraničními studenty a chodila na akce, které pro ně pořádal ISC MENDEULU (International student club Mendelu). Po určité době mě přestalo bavit na akce jen chodit, chtěla jsem je pořádat. A tak jsem se stala součástí Event teamu ISC.

Bydlet s Američankou, vařit Menemen s Turky, pít Sangrii se Španěly či zpívat italské karaoke, takhle nějak vypadal můj první semestr na vysoké škole. Díky tomu, že bydlím na kolejích, kde bydlí všichni Erasmáci, tak jsem s nimi v bezprostředním kontaktu. Spřátelila jsem se s většinou z nich a našla pár opravdu dobrých přátel. Dnes mluvím více anglicky než česky a trávím většinu svého času s přáteli, kteří jsou z celého světa. I když to není můj Erasmus, tak díky přátelům se cítím jako bych byla na Erasmu s nimi.

Erasmus je studium v zahraničí a hlavně party, party, party. Já si ale myslím, že Erasmus je hlavně o poznávání lidí z různých zemí světa, kultur, náboženství a mentalit. Nejkrásnější čas s mými přáteli Erasmáky byl, když jsme zalezli k někomu na pokoj, pojídali jejich národní jídlo či obyčejné sušenky z Albertu a povídali si o našich zemích, náboženství, jídle, kultuře či o politice. Po těchto debatách toho vím mnohem více o Islámu, o panu Berlusconi či Kapverdských ostrovech. Taková zkušenost vám otevře oči a rozšíří vaše obzory. A to nemluvím o tom, jaké je to plus k procvičení jazyků. Moje angličtina se díky ISC a Erasmus kamarádům velmi zlepšila. Erasmus napomáhá k integraci Evropy a dává mladým lidem možnost poznat a zažít svět. Erasmus je jedna velká rodina!

Většina mých dobrých Erasmus kamarádů se už vrátila zpět do jejich domovů, někteří tu zůstali na rok. S těmi, co už jsou pryč si stále skypujeme a píšeme. Za dva měsíce odjedou všichni, i můj přítel, kterého jsem si díky Erasmu našla a dva moji nejlepší kamarádi. Jsme si ale stoprocentně jistí, že naše přátelství bude pokračovat a znovu se uvidíme. Nikdy v životě na chvíle s nimi strávené nezapomenu a budu šetřit peníze, abych je všechny mohla navštívit a vidět znovu. Ti co říkají, že Erasmus life není real life se pletou! ;)

Příští rok touto dobou budu já sama na svém Erasmu v tureckém městě Eskisehir. Jsem nadšená ze svého výjezdu a nemohu se dočkat, jak budu objevovat krásy Ataturkovy země. Vždycky ale budu vzpomínat na svůj první Erasmus, který byl paradoxně v Česku.

Tak pokud máte možnost, tak ji chyťte za pačesy a vyražte na Erasmus!

Zuzana Troubilová

 

Dinner with Erasmus friends

New Year eveB´day celeration

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář