Blog Studium Věděli jste, že nové informace jsou v krátkodobé paměti uložené jen 12...

Věděli jste, že nové informace jsou v krátkodobé paměti uložené jen 12 sekund?

Napsal/a -
0 3058

Následně je potřeba je dále zpracovat či brzy zopakovat. Vylepšete svou paměť a soustřeďte se. Chcete vědět jak se máte správně učit? Poradím vám 7 pravidel, jak si můžete pomoci při zapamatování například nových slovíček a frází:

1. Opakování 

Toto je základ studia, zopakujte si novou látku 2 – 3x co nejdříve po vaší lekci, přednášce nebo semináři, tím se uloží do Vaší dlouhodobé paměti.

2. Vaše výukové metody 

Vzpomeňte si, co vám pomohlo při studiu na střední nebo vysoké škole/ univerzitě: používání zvýrazňovačů, styl zápisu nových informací, atd.

3. Tvorba asociací 

Navažte nové informace na pojmy, slovíčka či vazby, které již znáte a umíte. K tomu vám mohou pomoci např. Mind maps.

4. Mnemotechnické pomůcky 

Triky, které vám pomohou si zapamatovat čísla, jména, názvy i anglická slovíčka. Pamatujete např. humorné říkanky ze základní školy? Říkanky jako Be Fe Le Me Pes se veze.

5. Poslech a četba zároveň

Tímto způsobem si můžete zapamatovat až 50% nového textu. Jen pro zajímavost doplňuji, že jen četbou so osvojíte pouze 10% nové látky. K tomu vám může pomoci zjednodušená četba nebo ebooks ke stažení do chytrých telefonů či tabletů. Dobré tituly jsou vždy dostupné s nahrávkou.

6. Zapište si nová slovíčka či zajímavé fráze 

Tím si propojíte smysly a lépe si novou látku zapamatujete. Mějte u sebe v kabelce či příruční tašce vždy malý sešitek na zajímavé zápisky ;)

7. Personifikace

Neboli zosobnění, případně více na Wikipedii. Navažte nové informace na vaše zážitky, osobní situace, známé věci. Např. připomínka někoho, koho znáte, místa, kde jste byli, dokonce i reklamy v televizi, či sloganu na reklamních poutačích apod.

Přeji vám hodně úspěchu při studiu s praktikováním těchto pravidel.
Andrea Peloušková, English Teacher & Trainer

Licence náhl. obrázkuCC0 Public Domain (faq): Volné pro komerční užití, není nutné uvádět zdroj

English Teacher & Trainer

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář