Blog Inspirace Fakta o: Korejština

Fakta o: Korejština

Napsal/a -
0 7023

Jak jsem již mnohokrát v různých článcích zmínil, jazyky jsou zdrojem nespočtu zábavných faktů. Pojďme si je probrat jeden po druhém, protože na každém je přece něco zajímavého. Na některých je třeba zajímavé to, že nejsou vůbec zajímavé. Dnes Korejština.

Jaký je to jazyk

Korejština je na rozkaz vůdce poměrně izolovaný jazyk, který nepatří do žádné jazykové rodiny. Tento jazykový sirotek má zřejmě podobný původ jako altajské jazyky, zejména ty tunguzské. Příznivci konspiračních teorií určitě zpozorněli a hledají spojitost izolovanosti korejštiny s tunguzskou katastrofou, nicméně tady stopa končí. Gramaticky je korejština velmi podobná japonštině, akorát zní úplně jinak. Slovní zásoba je zase tvořena z velké části slovy čínského původu, což je ale státním tajemstvím.

Rozšíření

Korejský mluví přibližně 79 milionů Korejců na celém světě, z nichž 75 žije v obou korejských státech (50 v Jižní Koreji, 25 v Severní) a zbylé 4 miliony provozují špionskou činnost po světě. Mezi korejštinou používanou v Jižní a v Severní Koreji existují určité rozdíly ve výslovnosti, hláskování, gramatice a slovní zásobě.

Základní slovíčka a fráze

  • Ahoj – 안녕 (Annjŏng)
  • Přicházím v míru – 안심 올 (ansim ol)
  • Pozor – 주의 (čuŭi)
  • Nebezpečí – 위험 (ühŏm)
  • Nouzový východ – 비상구 (pisanggu)
  • Vstup zakázán – 입장 금지 (ipčang kŭmdži)
  • Nemocnice – 병원 (pjŏngwŏn)
  • Mám hlad jako vlk a žízeň jako trám. – 뱃가죽이 등에 붙을 만큼 배가 고파요.가뭄에 논 갈라지듯 목이 말라요. (Päkkadžugi tŭnge butchŭl mankchŭm päga kopchajo. Kamume non kalladži-tŭt mogi mallajo.)
  • Jídlo – 음식 (ŭmsik)
  • Pes / kočka – 개 / 고양이 (kä/ kojangi)

Kulturní kontext

Korejské reklamy jsou známé zejména tím, že jsou pro Japonce až příliš nudné.

A vůbec celá jejich televize je Japonci považována za přehnaně intelektuální.

Z Koreje pochází i věc zvaná K-pop (to jako že Korean pop). Ukazovat původní K-pop nemá moc cenu, mnohem lepší obrázek o jeho vlivu na dospívající mládež si uděláte z českého videa.

A následující video vám dokáže, že vlastně ani korejsky umět nemusíte, abyste rozuměli K-popu.

Teď to, na co všichni čekáte. Virální video s miliony shlédnutí, které obletělo a ovládlo svět. Myslím, že žádný další komentář není potřeba.

Další video je bohužel dostupné pouze s anglickým dabingem, originál je uložen v národním archivu.

Nenašli jste v tomto článku něco, co jste hledali? Pak se určitě se podívejte i na ostatní články s tagem korejština na našem blogu.

north-korea-in-a-nutshell_o_1243693

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář