Blog Inspirace Nejdůležitější věc při studiu jazyků

Nejdůležitější věc při studiu jazyků

Napsal/a -
1 7783

 Jaké je tedy to sladké tajemství, které máte ve svých rukou?

hand-226708_640

Čas

Teď si asi říkáte, že jsem vás pěkně podvedl. Že jsem plýtval váš čas a pokoušel vaši trpělivost, jen abych vám řekl něco, co dávno víte. Jak vám to sakra může pomoct?

Je potřeba si uvědomit, že ať si vyberete jakoukoli metodu pro studium jazyků, budete potřebovat čas. Proces učení je běh na dlouho trať a je potřeba k němu tak přistupovat. Nemůžete se učit dvě hodiny týdně a mluvit za měsíc plynule. 

Pokud na jazyk nespěcháte, budete se ho učit dlouho. Pokud se ho chcete naučit rychle, musíte se mu věnovat intenzivně. Ve výsledku jde ale o množství času, které celkem jazyku věnujete. Samotný čistý čas učení, opakování a používání je ten, který rozhoduje.

Ale mám práci, děti, školu nebo jinou výmluvu

Jednou z nejčastějších a nejhůře vyvratitelných výmluv pro neučení se jazyků je nedostatek času. Teď jsem vám ale řekl, že čas je to hlavní. Tak jak to teda je? A jak na to jít? Řekněte si, proč nemáte čas.

Nemusíte se učit 10 hodin denně. Pokud se budete učit pravidelně a s chutí, bude vám stačit i hodina denně. Dobře stačí i půl hodiny. Ale musíte si ji najít a chtít. Že si ji nenajdete? Pak si vzpomeňte na tuto větu:

někdo více zaneprázdněný než ty se právě teď učí jazyky

Pokud je vaše výmluva jiná, mrkněte na tento článek Bennyho Lewise, kde takových výmluv popsal 32!

Že jste se nedozvěděli nic nového?

Tak vám dám tip. Až si budete příště na internetu vybírat jazykový kurz, hledejte takový, který vám poskytne dostatek lekcí v potřebné intenzitě za odpovídající cenu. Vyhněte se těm, které vám budou slibovat mílový pokrok za rekordně nízký čas. Vybírejte kurzy podle počtu hodin a ceny za hodinu. Ne podle toho, za který ušetříte nejvíc.

Optimismus na závěr

Nezáleží, jaký jazyk se učíte, s jistotou vám můžu říct, že 90 % vašeho úspěchu bude záležet na tom, jestli mu budete ochotni věnovat čas nebo ne. Učitel, prostředí, metoda, to všechno jsou jen nástroje k tomu, jak se přimět a potom naučit věnovat jazyku čas. K tomu musíte najít motivaci.

Pokud už se jazyk učíte, napište nám do komentářů, co jste pro svůj jazyk dnes udělali vy. :)

Zdroj: actualfluency.com
Licence obrázkuCC0 Public Domain / FAQ - Volné pro komerční užití / Není nutné uvádět zdroj
Licence obrázkuCC0 Public Domain / FAQ - Volné pro komerční užití / Není nutné uvádět zdroj
Předchozí 1 2
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

1 Komentář

  1. Hezky den přeji a děkuji – potvrdili jste mou vlastni hypotézu – čas je ta nejdražší komodita světa. Jak budu během dneška !oprašovat“ svoji jazykovou výbavu? – používám k tomu web BBC Language Home a to nejen pro angličtinu a čím dál častěji se účastníím studia v rámci webu COURSERA – aktuálně běží úžasně zajímavý kurz právě na téma Learning better – doporučují!

Přidat komentář