Blog Inspirace Češi propadli kouzlu exotických jazyků

Češi propadli kouzlu exotických jazyků

Napsal/a -
0 5011

Nejčastěji vyučovanou řečí v jazykových kurzech je sice angličtina, ale mezi Čechy roste zájem také o japonštinu, čínštinu anebo řečtinu. Příčinou může být i fakt, že výuka je dnes přístupnější i zarputilým odpůrcům školních učeben – když na to přijde, může probíhat i u piva.

Důvodů, proč se Češi začínají čím dál více učit jazyky, které by bylo možné označit za exotické, může být hned několik. Jedním z nich je logicky globalizace, díky níž kontakty s Čínou či Japonskem nejsou v současném světě ničím výjimečným. Jazykové školy nicméně uvádějí, že zájem o určité jazyky vzniká ve vlnách, které se dají jen těžko vysledovat. Například v posledním půlroce stoupl počet těch, kdo se chtěli učit norsky, letos v létě to naopak vypadá na japonštinu..

Silná poptávka je i po holandštině, čínštině a řečtině, proto se už tradičně otevírají i tyto kurzy. Například jazyková škola Channel Crossings připravila pro nadcházející letní semestr nejen kurzy klasických jazyků, jakými jsou v Česku angličtina, němčina, francouzština, španělština, ale má v nabídce i arabštinu, turečtinu, norštinu, švédštinu anebo právě japonštinu. To jen pro příklad, nabídka je mnohem širší. Levnější letní kurzy jsou přitom vhodné pro úplné začátečníky, kteří pak pokračují v podzimních semestrech, anebo naopak pro ty, kdo si chtějí znalosti doplnit či zopakovat.

Dalším důvodem zvýšené poptávky po exotičtějších jazycích může být i skutečnost, že angličtinu – tedy jazyk, který se v kurzech stále učí tři čtvrtiny klientů – už mnozí umí. Největší zastoupení mají v kurzech jsou lidé ve věku od 26 do 40 let. Následují ti, kterým je mezi 40 až 55 lety. Polovina z nich má přitom vysokoškolské vzdělání, středoškoláci tvoří téměř 30 procent studentů jazykových škol.

Avšak nedá se jen říci, že studium exotičtějších jazyků začíná být takzvaně v módě. Zvýšenému zájmu o tyto jazyky nahrává i fakt, že výuka je dnes mnohem vstřícnější a přístupnější. Ze studia řečí se stává odpočinek i zábava. Některé jazykové školy pochopily, že při výuce je důležitá konverzace, a tak vyučují v menších skupinách – zpravidla čtyř až šesti lidí. Prostředí je tak přátelštější a méně anonymní. Lidé na kurzu se zkrátka znají, a to může být i důvod, aby se na další hodinu těšili. Doby, kdy ve třídě bylo 20 spolužáků a student se dostal za hodinu nanejvýše třikrát ke slovu a jen opisoval z tabule, jsou zkrátka ty tam. Je tedy možné naučit se snáze a zábavnější formou i ty jazyky, které jsou velmi náročné.

Školy také mnohem více zprostředkovávají individuální výuku, při které přestává platit slavné: „učení je mučení“. Výuka se totiž maximálně přizpůsobí studentovi formou, náplní i místem – může probíhat třeba na zahrádce u piva, v botanické zahradě či při procházce městem. Z výuky cizí řeči se tak stává příjemně strávený čas a zážitek.

To, že dnes jazykové školy vycházejí potřebám lidí vstříc a mnohem více se snaží reagovat na jejich požadavky, dokládá i nový kurz „Nalejvárna“. S ním přichází právě škola Channel Crossings a bude ho otevírat v září. Je určen jak pro studenty vysokých škol, tak i pro širokou veřejnost. A jak už sám název napovídá, jde o kurz, v němž se látka z téměř celého semestru probere během velmi krátké doby. Konkrétně se jedná o deset dní velmi intenzivní výuky, která může velmi pomoci studentům, kteří se v zápětí např. chystají na vysokou školu, či do zaměstnání.

Každopádně u jazyků platí, že nerozhodnost a otálení se nevyplácí. Do jazykových kurzů se podle statistik mnozí Češi zapisují až na poslední chvíli, někdy až po oficiálním zahájení. Jenže přestože nabídka některých škol je skutečně pestrá a jsou dnes schopny naučit takřka jakýkoli jazyk, stále platí, že se musejí přizpůsobit poptávce. Pokud se do nabízeného kurzu nepřihlásí dostatek lidí, není otevřen. Jazykové školy pak musejí klienty, kteří se přihlásili až na poslední chvíli, odmítnout. I kdyby zájemců bylo tolik, že by naplnili i dva kurzy. Takže jestli jste se rozhodli letos v létě začít učit čínsky, tak máte nejvyšší čas přihlásit se do kurzu. 

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář