Blog Inspirace 10 tipů jak si zjednodušit výuku cizího jazyka

10 tipů jak si zjednodušit výuku cizího jazyka

Napsal/a -
0 4920

Připadá Vám, že učit se jazyk je nezáživné a ať se biflujete, jak se biflujete, nikam Vás to neposouvá? Zkuste to jinak. Vítězslav Bican, prezident Asociace jazykových škol a agentur ČR a ředitel jazykové školy Channel Crossings, radí, jak na jazyk.

ilustrace_my_channel

1. udělejte si doma cizojazyčné (půl)hodinky

Umí nebo učí se Váš partner nebo Vaše dítě stejný cizí jazyk? Proč si pár hodin týdně nepopovídat jinak než česky? Prospěje to oběma a možná se u toho i pobavíte.

2. označte si věci

Jednou z dobrých pomůcek, jak si vštípit slovní zásobu, je označit si věci denní potřeby cizími slovíčky. A pokud se učíte více jazyků zároveň, tak si klidně nalepte štítky vícejazyčné.

3. dívejte se na filmy

Velmi často se v souvislosti s výbornou znalostí angličtiny v severských zemích zmiňuje to, že tam mají anglicky mluvené filmy bez dabingu, pouze s titulky. Udělejte to také tak. A ještě lépe bude, když budete mít k anglicky mluvenému filmu titulky anglické.

4. mluvte si pro sebe

Každý si občas sám pro sebe něco povídá, proč to nezkusit v cizím jazyce. Není třeba řešit, že si to možná neříkáte správně, ale důležité je zkusit v cizím jazyce přemýšlet o běžných věcech.

5. jděte na pivo s cizincem

Ne každý má možnost jet do zahraničí, ale i v Česku je množství zahraničních zaměstnanců a studentů. Ve velkých firmách určitě někoho takového znáte, takže když jednou za čas nevyrazíte na pivo/víno/čaj se svými českými kolegy, ale s cizincem, můžete se pocvičit i v jazyce.

6. vytvořte si cizojazyčnou osobnost

Přizpůsobte se alespoň zčásti životnímu stylu země, jejíž jazyk se chcete naučit. Vaše cizojazyčné alter ego může pít o páté (tedy přesněji v 16.00) čaj s mlékem nebo pojídat pouze bílé bagety nebo zaníceně sledovat americký fotbal.

7. ovládejte telefon a počítač v cizím jazyce

Většina elektronických přístrojů má volbu, kterou se dá změnit jazyk ovládání. Pokud budete používat ten jazyk, který se právě učíte, bude to pro vás znamenat další přirozené přecházení mezi jazyky a tím budete posilovat svoji schopnost činit tak i v běžné řeči. Stejně tak svoje účty na sociálních sítích můžete ovládat cizojazyčně.

8. čtěte v cizím jazyce

Jednoduchým způsobem, jak si pomoci při učení se cizího jazyka, je čtení knih v onom jazyce. Jestli jste to nikdy nezkoušeli, vezměte nejprve anglickou verzi dobré knihy, kterou jste již četli v češtině. A příště se už můžete pustit do nového románu svého oblíbeného autora, aniž byste museli čekat na překlad.

9. pište si deník nebo blog v cizím jazyce

Začněte deníkem, který budete číst jen vy. Po několika týdnech se ke svým zápisům vraťte a opravte si je po sobě. A po čase se můžete pustit do blogu. Psaní je jednou z nejobtížnějších jazykových dovedností, takže jeho trénink nikdy neuškodí.

10. „uvařte si“ v cizím jazyce

Udělejte oslavu narozenin královny, dobytí Bastily, nebo sjednocení Německa pro své přátele. Najděte si cizojazyčný recept, přeložte si ingredience a postupy a uvařte si tradiční pokrm země, která je Vám milá.

Bonus pro nezadané

Najděte si partnera-cizince. Úspěch při výuce cizího jazyka máte zaručen.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář