Blog Výuka jazyků Jak vám můžou pomoct jazykové zkoušky

Jak vám můžou pomoct jazykové zkoušky

Napsal/a -
0 3594

Pokud se budete hlásit na pracovní pozici nebo studijní pobyt či stáž v zahraničí, jedním z vašich úkolů bude určit a doložit své jazykové znalosti. Ohodnotit vlastní jazykovou úroveň často není snadné a spousta lidí má tendenci se přeceňovat, jiní se zas nevědomky podhodnocují. Pomoci vám mohou jazykové zkoušky. Jak? A které to jsou?

Osvědčení o složení některé z mezinárodních jazykových zkoušek mají váhu jak u nás, tak za hranicemi. Umožní vám doložit svoji jazykovou úroveň. Což je velké plus v životopise, které vás může posunout blíže samotnému pohovoru. A pokud na přijímacích zkouškách nebo pohovoru samou trémou budete mluvit hůře než normálně, máte alespoň doklad, který dokazuje vaše jazykové schopnosti.

Jaké jsou hlavní důvody pro složení zkoušek?

Zlepšení znalostí

Photo Credit: gadgetdude via Compfight cc

Photo Credit: gadgetdude via Compfight cc

Jazykový pokrok je přípravou na zkoušky výrazně urychlen. Díky tomu, že máte cíl, za kterým jdete, máte i motivaci více a usilovněji pracovat.

Studium na univerzitě 

Zahraniční, ale i tuzemské univerzity se studijním programem v cizím jazyce mají dnes jako jednu z podmínek přijetí, prokázání se úspěšně vykonanou mezinárodně platnou zkouškou. Jinde vám zase díky certifikátu zkoušku prominou úplně.

Kariérní růst 

Pokud v dnešní době chcete získat zaměstnání v mezinárodní společnosti nebo přímo v zahraničí, znalost jazyka je podmínkou již od nejnižších pozic na kariérním žebříčku. Zlepšete se přípravou na zkoušku a v životopisu se vám pak objeví jedno velké plus pro přijetí navíc.

Zájem roste

Za posledních 5 let počet zájemců o složení mezinárodních zkoušek výrazně stoupl. Největší zájem je tradičně o certifikáty z angličtiny, následují zkoušky z němčiny a na třetím místě je francouzština. Stoupá i úspěšnost v absolvování zkoušek na první pokus. Většina zájemců totiž nenechává nic náhodě a ke zkouškám se hlásí po ukončení jazykových kurzů. V nabídce jazykových škol najdete i takové, které jsou zaměřené přímo na přípravu k těmto zkouškám.

Angličtina

Mezi nejpopulárnější jazykové certifikáty patří osvědčení největší britské vzdělávací organizace City & GuildsVýhodou jejích certifikátů je testování praktických jazykových dovedností, zaměření jak na všeobecnou tak na obchodní angličtinu, flexibilita termínů zkoušek a také fakt, že certifikáty jsou uznávány firmami, institucemi i školami po celém světě. Studenti velmi oceňují i to, že zkoušky City & Guilds umožňují složení pouze písemné nebo naopak ústní části, případně obou, ale na různých úrovních.

Stoupá i oblíbenost zkoušek Cambridge ESOL Examinations, jako např. FCE, CAE nebo PET. Tyto zkoušky patří mezi světově nejuznávanější kvalifikace pro studenty angličtiny. Zkoušky pokrývají všechny čtyři jazykové dovednosti – poslech, mluvení, četbu a psaní a posuzují schopnost kandidátů používat různé gramatické vazby a funkce v autentických životních situacích.

Další jazyky

Mezinárodní zkoušky z němčiny zaštiťuje kromě ETS Global v ČR také Goethe Institut nebo organizace ÖSD vydávající Rakouský jazykový diplom. Znalost francouzštiny si lze nechat ověřit zkouškami ve Francouzském institutu, kde můžete získat certifikáty DELF a DALF. Pokud potřebujete mezinárodně platné osvědčení o znalosti španělštiny, máte v ČR jedinou možnost, a to absolvovat zkoušku DELE.

Kde hledat?

Ať už budete hledat, kde zkoušku složit, nebo jen přípravné kurzy na jazykové zkoušky, pomůže vám web Fairlist.cz. Na něm můžete srovnávat jazykové kurzy i zkoušky na základě hodnocení skutečných studentů a absolventů kurzů.

Přehled zkoušek z jazyků

Snímek obrazovky (141)

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář