Blog Studium Anglická frázová slovesa snadno a rychle

Anglická frázová slovesa snadno a rychle

Napsal/a -
0 6338

Pokud se angličtinou už nějaký pátek zabýváte, sousloví „frázová slovesa“ pro vás nebude žádnou novinou. Angličtina nazývá frázová slovesaphrasal verbs“ či „multi-part verbs“. To znamená, že k hlavnímu významovému slovesu je připojeno další slovo/předložka. To „další slovo“ je v tomto případě ale klíčové. Díky jejich spojení totiž vznikne naprosto nový jednotný význam těchto dvou jinak samostatných slov.

Podobně, jako se v češtině používají předpony, které mění význam slova, angličtina přidá ke slovesu jednu z předložek, a tím jeho význam změní.

U základních sloves, jako jsou put či take, je možností připojení předložek téměř nekonečně mnoho a s nimi tedy i (jak by se mohlo zdát) nekonečné množství významů jednotlivých spojení. Některá frázová slovesa jsou ovšem ještě záludnější, protože např. frázové sloveso put away má dokonce (jak uvádí Oxfordský slovník) čtyři významy:

  1. Uklidit něco na dané místo: I’ll put the book away later.
  2. Střádat/spořit: They have put away a lot of money just for the holidays.
  3. Vypít nebo sníst přehnané množství jídla či pití: She put away the whole bottle of wine by herself yesterday.
  4. Poslat do vězení/léčebny: He was put away by judge for 25 years.
Take away frázové sloveso

Photo Credit: myfuture.com via Compfight cc

Není ale třeba dělat si s tím hlavu. Jako všechno v angličtině, se i frázová slovesa dají naučit. Nejlépe se je naučíte z kontextu. Stejně jako u slovíček, která se chcete naučit, je ideální psát si kromě překladu i jejich použití i větě. Tohle se vám vyplatí i u frázových sloves. Některá frázová slovesa jsou prostě logickými spojeními a jejich význam nám dojde hned, u některých je to složitější.

Protože se říká, že cvičení dělá mistra, máme pro vás odkazy na stránky, kde si budete moct frázová slovesa pořádně procvičit:

  • Englishpage.com – V sekci Phrasal verbs máte možnost procvičit si spojení těch nejobvyklejších sloves s přeložkami v různých praktických větách. Pokud byste si raději vyzkoušeli různá frázová slovesa, najdete zde i cvičení smíchaná. Vše je vyhodnocováno automaticky ihned po kliknutí na tlačítko „check“.
  • Englishstuff – Interaktivní test frázových sloves, kde vybíráte ze tří podobných možností. Celkem vás čeká 12 otázek.
  • British Council –Trocha teorie, na konci najdete seznam sloves s těmi neobvyklejšími předložkami, se kterými dohromady tvoří frázová slovesa.
  • BBC Learning English – Jednoduché procvičení frázových sloves rychle a zábavnou formou, po krátkém online poslechu o tom, co se přihodilo Markovi – „4. series“  – poté, co odeslal pracovní e-mail s nevhodným textem. Více už můžete zjistit sami.

Pokud máte pocit, že byste si měli procvičit nejen frázová slovesa, ale angličtinu celkově, najděte pro sebe vhodný kurz angličtiny. Díky moderním inovativním metodám se navíc máte možnost naučit frázová slovesa lehce, bez zbytečného biflování.

 

 

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář