Blog Studium Další nově vzniklá anglická slova v roce 2015

Další nově vzniklá anglická slova v roce 2015

Napsal/a -
0 5979

Angličtina se pořád vyvíjí, a tak neustále vznikají nová slova. Některá se používají chvíli a pak zase zmizí. A některé výrazy se v řeči usadí tak pevně, že se dostanou až do Oxfordského slovníku angličtiny. Které to dokázaly v roce 2015? Čtěte dál.

Crowdfunding

Není to vlastně nic nového. První zmínky o crowdfundingu pochází ze 17. století. Díky němu bylo také postaveno Národní divadlo. V podstatě se jedná o veřejnou sbírku na věci či projekty, které by jinak nemohly vzniknout. Díky internetu je však crowdfunding mnohem dostupnější, a proto se o něm mluví mnohem více. Znáte třeba Kickstarter?

Kryptonite

Kdo zná Supermana, tomu by toto slovíčko mělo být minimálně povědomé. Kryptonit je fiktivní chemický prvek, který byl dlouhou dobu jediným prostředkem jak omezit schopnosti Supermana. A dnes se v angličtině používá pro cokoliv, pro co máte slabost.

“I can’t resist strawberry ice cream: it’s my kryptonite.”

470979399_2a1678d9f5_b

Photo Credit: Todd Kopriva via Compfight cc

Externship

Stáže (internships) známe asi všichni. Co ale popisuje pojem externship? Zhruba to stejné. Odpovídá přibližně naší praxi. Při ní je student vyslán vzdělávací institucí (zpravidla školou) na kratší časovou dobu do konkrétní firmy, kde má získat poznatky z praxe.

“My friend is doing a six week externship with an architecture firm.”

Photobombing

photobombingem jsme se setkali asi všichni. Chcete si něco pěkného vyfotit, když vám do záběru vleze naprosto cizí osoba, která nemá ponětí, že fotíte. A nemusí to být ani osoba. Zvládají to třeba i zvířata.

12280125074_b5ac1364c0_b

Photo Credit: Bob Haarmans via Compfight cc

Staycation

Slovo staycation vzniklo spojením stay home vacation. Takže něco jako domácí dovolená. Nejdete do práce a užíváte si pohodu doma.

Twerk

Slovíčko twerk už ve slovníku nějakou dobu je.V letošním roce bylo „pouze“ aktualizováno. Původ tohoto slova se datuje do 19. století. Vzniklo spojení slov twist nebo twitch jerk. V dnešním významu – tanec s výraznými pohyby hýždí – bylo poprvé použito v devadesátých letech na neworleanské taneční scéně.

“Have you seen that girl twerking on the dance floor?”

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář