Blog Vzdělávání v zahraničí Dobrodružství ve Španělsku pokračuje

Dobrodružství ve Španělsku pokračuje

Napsal/a -
0 4616

Bylo mi fakt mizerně. Odpoledne mi začínala další hodina. Organización de Empresas. Bohužel ani tento předmět jsme na poprvé nenašli a také jsme ho zmeškali. Měl jsem za sebou velmi úspěšný den, že? Došel jsem domů a postěžoval si Španělovi, který byl učitel angličtiny. Řekl mi, ať si lehnu na gauč a zamyslím se nad svojí situací.

Synáček ve světě a bez maminky. Co byste dělali vy? Dostali jste od EU 60 000 Kč na studium a musíte přivézt 18 kreditů, jinak vracíte peníze. Jak mám ale nasbírat kredity, když jsem úplně v p*deli. Hlavou se mi honilo hodně myšlenek. Říkal jsem si, vždyť se říká, že ERASMUS není moc o studiu. Sakra. Ale proč jsou všichni tak nepřístupní a přímí.

Rozhodl jsem se, že se nevzdám. 5 měsíců je dlouhá doba, abych se naučil španělsky. Přišel jsem za Juanem a domluvili jsme se, že ode dneška se budeme bavit jenom španělsky a s Nathanem to samé. Juan ze mě měl radost a řekl mi jednu moc krásnou větu, kterou se řídím dodnes. „La paciencia es una ciencia.“ (Trpělivost je věda.)

Další den mě čekal Marketing politico – social. Šel jsem do školy s tím, že už mě přeci nemůže potkat nic horšího. To zvládnu. Jdu do toho! Vyučování jsme našli ve správné třídě a učitel mluvil anglicky. Ujistil nás, že to zvládneme. Yes. Věřil jsem mu a věřil jsem sám sobě. První dobrá zpráva. Dále jsem měl statistiku ve španělštině, kde jsem usoudil, že musím přijít na něco jiného. Vůbec jsem se nechytal.

Našel jsem si stejnou statistiku v angličtině na jiné fakultě. Fakulty byly pro a šel jsem do toho. Ať jsem počítal, jak jsem počítal, stále mi kredity nevycházely. Nevzdával jsem se. Našel jsem si Německý jazyk na jiné fakultě. Celkový proces byl poměrně složitý, nikde nerozuměli mé španělštině a já té jejich.  Měl jsem ale pořád v mysli Juanovu větu. „La paciencia es una ciencia“. Přišel jsem domů a ihned jsem začal praktikovat španělštinu.

Byl to děs. Ale každý začátek je těžký. Juan mi vždy říkal. „Radek, poco a poco“ (Pozvolna). Nikam nespěchat a mít trpělivost. Nic se nerodí ze dne na den. Pak jsem dospěl k názoru, že nejvíce se naučím španělsky mezi španělsky mluvícími lidmi. Ale pokud budu sedět každý den ve škole, čas budu mít hlavně večer, když všichni někde paří.

Hm? Co teď? Hospoda vs. domov a učení. Další den jsem dostal souhlas ke studiu Německého jazyka pro pokročilé. Věřil jsem si na to. Věděl jsem, že pokud dám Německý jazyk, Statistiku a Marketing, přivezu 18 kreditů a budu v suchu…

Jak to vše dopadlo a jak se vyvíjel můj půlrok ve Španělsku se dozvíte v příštím článku.

Photo Credit: NJ.. via Compfight cc

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář