Blog Výuka jazyků Polyglot Benny Lewis v jazykových kurzech prectime.cz

Polyglot Benny Lewis v jazykových kurzech prectime.cz

Napsal/a -
2 7435

Možná Bennyho Lewise znáte. Irský polyglot a language hacker, který ovládá plynule více než 7 jazyků a mnoho dalších je schopen využívat příležitostně. Navíc je zastáncem vysoce efektivního přístupu naučení se cizího jazyka za pár měsíců, jak už napovídá název jeho webu "FLUENT IN 3 MONTHS".

Možná Bennyho Lewise znáte. Irský polyglot a language hacker, který ovládá plynule více než 7 jazyků a mnoho dalších je schopen využívat příležitostně. Navíc je zastáncem vysoce efektivního přístupu naučení se cizího jazyka za pár měsíců, jak už napovídá název jeho webu „FLUENT IN 3 MONTHS“. 

Benny je pro mě velká inspirace. Četl jsem od něho 3 z cca 4 knih, které napsal a analyzoval nespočet interview. Na základě toho vznikly online jazykové kurzy prectime.cz, které jdou právě touto cestou: Jak se naučit cizí jazyk jednoduše a efektivně, za 3 měsíce a přitom investovat pouze 15 minut denně. Shromáždil jsem v nich know how ze stovek knih, stovek interview, studií i mých mnohaletých zkušeností. 

Jestli máte zájem, pojďte se se mnou podívat na tenhle úžasný příběh.

Benny a jeho metody

Benny byl dříve inženýr. Na počátku své cesty, po zakončení studií, vyrážel na 3 měsíce (víza) do zahraničí, aby se naučil jazyk a seznámil se s kulturou. Pracoval díky tomu jako učitel, inženýr, medik ale i jako poradce v Jóga obchodě. Za 3 měsíce se byl později schopen dostat bez problémů na úroveň B1/B2. Využíval technický přístup k jazykům a snažil se je logicky dekomponovat. Podíváme se na několik bodů, které jsou v jeho výuce klíčové a které jsou implementované v kurzech prectime.cz.

Know how v prectime.cz není patentované, unikátní, … nevymyslel jsem ho od nuly já. Je to kombinace toho nejlepšího know-how, které jsem za posledních několik let posbíral od světových expertů, kombinované s mojí brzkou zkušeností s cizími jazyky, kdy jsem od svých 6 let trávil prázdniny u cizích lidí v Belgii. Benny Lewis má s prectime.cz společné následující prvky.

Asociace

Benny využívá asociace. Navazuje slovíčka, která nezná na slovíčka, která již zná. Týká se to i vizualizací, šílených příběhů ale i jednotlivých dílčích přirovnání.

Gramatika, čtení a psaní až později

Jazyk je o komunikaci a je zbytečné zabývat se přespříliš gramatickými pravidly od prvních dnů. Stejně tak je na tom čtení a psaní. To vše můžeme zařadit do programu až později. V době, kdy dokážeme používat základní fráze v běžném rozhovoru. První dny výuky se věnují jen těm nejdůležitějším frázím a pravidlům, připravujeme se na překonání sociální bariéry a náš první brzký rozhovor.

Mluvit od prvního dne, klidně jako Tarzan

Ač se to zdá jako šílené, tato cesta Vás může katapultovat během několika rozhovorů a pár týdnů na úroveň B1/B2.  Váš první rozhovor může klidně vypadat jako: „já Honza“, „já Česká Republika“, „znovu?“ … říkáme tomu Tarzan mód  :-)

Nemusíte nikam jezdit, stačí Skype/telefon

Občas to může vypadat tak, že přiletíte do Španělska, zhluboka se nadechnete a vydechnete „espaňol“. Realita je ale většinou jiná. Proto využíváme možnosti mluvit s cizojazyčnými lektory z celého světa na dálku přes skype, stejně jako Benny, skrze sociální síť Italki.com. Můžete si tam vybírat z tisíců rodilých mluvčích a to ve všech jazycích.

Italki, Airbnb nebo couchsurfing?

Italki ale není jediná cesta, jak se spojit s rodilým mluvčím. Jako inspiraci můžeme použít i služby, které používáme většinou za jinými účely. Benny ve svém bytě hostoval přes 2000 couchsurferů a využíval hojně i Airbnb/Couchsurfing. Ne proto, že by si chtěl vydělat peníze na pronájmu, ale proto, že mohl trénovat celou řadu jazyků zdarma. Díky této zkušenosti si procvičil nejenom jazyk, ale získal povědomí i o různých kulturách.

Dali jsme si tu práci a celou tuhle službu jsme kompletně přeložili do češtiny, aby byla i u nás dostupná každému. Implementovali jsme službu díky Benovi přímo do prectime.cz, navázali s tvůrci Italki pevnou spolupráci a dáváme kredity do začátku zadarmo všem našim studentům.

Perfekcionismus ne

Ze školních lavic máme často zakořeněnou mylnou představu o tom, že se jazyk musíme několik let učit a až poté jazykem mluvit – komunikovat. Ze zkušeností Bena i mé vlastní je ale efektivní cesta úplně jiná. Smířit se s tím, že budeme mluvit jako Tarzan v pralese, budeme ale mluvit od prvního dne. V prectime.cz nám jde v prvním týdnu výuky především o to, abyste dokázali překonat sociální bariéru a stali se oním „Tarzanem“, tedy mluvit od prvního týdne výuky. Nemá smysl čekat na to, až budeme umět 500 slov, 3 časy nebo budeme schopni číst cizojazyčný text. Jazyk je přeci o předávání informací. U prvního rozhovoru tak stačí opravdu zahájit konverzaci jednoduchým „ahoj“.

Paretovo pravidlo

Moje oblíbené Paretovo pravidlo, které je v prectime.cz implementované prakticky na každém rohu, je i nástrojem, který hojně používá Benny Lewis. Více o Paretově pravidle můžete načíst zde. Stručně řečeno je klíčové najít těch 20 % látky, která je natolik důležitá/esenciální, že nás velmi rychle dostane na 80% znalosti experta. I díky tomu je možné dojít během několika týdnů na úroveň B1/B2.

Motivace

Motivace je jeden z nejdůležitějších aspektů během celé výuky. Benny Lewis velmi často popisuje příběh svého kamaráda, který exceloval v Japonštině, protože miloval styl Anime a japonské ženy. V prectime.cz je motivacím věnován hned druhý den, kdy si vyplňujeme motivační pavučinu. Tedy seznam motivací, díky kterým se každý den jazyk pár minut učíme. Seznam máte potom během výuky neustále na očích, abyste nezapomněli, proč se učíme.

Závěr

Benny Lewis není zdaleka jediný člověk, který mě inspiroval při tvorbě prectime.cz. V dalších dílech se můžeme potkat s jinými experty, mezi které patří určitě například Tim Ferriss, jehož metody zaletíme otestovat do Portugalska.

Mějte se fajn!

Honza

Podobné články

2 Komentáře

  1. Před pár lety jsem sledoval rady a zkušenosti lidí jako Steve Kaufmann a Benny Lewis. Polyglotů je víc, ale píšu o těchto dvou. Benny se stále učí nový jazyk, potíž je, že za ta leta, co se takto učí, tak nepřidává další jazyk, který by opravdu uměl. Nevím, ale 3 měsíce se někd učí, hlavně o tom píše na internetu nebo i vydá knížky, zřejmě ho ta sebeprezentace živí. Jednou zkoušel němčinu, že udělá certifikát C2. Jak poznamenal Steve Kaufmann, on předtím už němčinu dosti uměl a dlouhou dobu se učil. Za 3 měsíce udělal nějaký pokrok, ale zkoušku nikoli. Tito lidé upadli do chorobné sebeprezentace, fakticky tu výsledky nevidím. Podobně před lety Steve Kaufmann, že se naučí češtinu. Hodně se tím prezentoval, pak přijel i na pár dní do Prahy. Trošku něco mluvil, ale odpovídalo to spíš hodinám konverzace, které mu poskytli čeští rodilí mluvčí. Jeho metody mu pouze umožnili, že znal trošku slovíčka, ale jeho čeština byla fakt nevalná. Dnes z ní asi neumí nic, ale nepochybně ji započítává do svého portfolia jazyků.

    Přitom ono se jde naučit jazyk rychle a snadno. Za rok se jde naučit opravdu dost, pokud tomu bude člověk dávat hodinu nebo dvě denně. Nebo pokud vyjede do cizí země, kde nebude většinu dne v práci, ale bude mít i čas se učit jazyk, konverzovat s rodilými mluvčími, případně navštěvovat i místní jazykové kurzy. Rady těch výše uvedených jsou zčásti platné, ale je tam plno jednostrannosti i přeháění. A hlavně, oni říkají, co je jaksi banální. Je třeba dobré mluvit hned od začátku, pokud žiji v té zemi, tak to zkoušet. Nebo pokud se učím doma, tak hodně číst a pak to čtené i opakovaně poslouchat v MP3. Jenže bez úsilí se ten jazyk nenaučím. Je třeba si texty i překládat, abych věděl, o co jde, trošku se učit slovíčka, číst to opakovaně, pak i poslouchat. KOntakt s cizím jazykem ale doporučí každá dobrá jazyková škola nebo učebnice.

  2. Ze stránek Bennyho Lewise: Since 2003, I’ve become a fluent and confident speaker of seven languages. And I’m able to have confident conversations in many others.

    Neboli dnes je rok 2017, za 14 let se údajně Benny naučil 7 jazyků. Neuvádí certifikáty, ale on je v nich „confident“. Sebevědomí mu nechybí, to pro mluvení samozřejmě je moc důležité. Znám ty lidi i z Česka, moc jazyk neumí, ale melou a melou. Gramatiku neřeší, slovíček moc neznají, ale produkují triviální věty. Pro neznalého jsou znalci jazyka.

    Za 2 roky se jde naučit jazyk, rok se to učit jako samouk, naučit se gramatiku, slovní zásobu nějakých 5 tisíc slov plus základní frazeologii, dost číst a poslouchat. Později zkoušet trochu konverzace přes Skype. Další roky při pobytu v cizí zemi by měla většina lidí při pokračujícím studium zvládnout v pohodě úroveň C2. Benny toto ovšem nedokáza, přeletuje z jazyka na jazyk. Něco se za 3 měsíce snad naučí, pak se učí něco dalšího. Dle mé zkušenosti to naučené musí rychle zapomenout. Takže živit se tímto šoumenství jde, ale učit se jazyk nikoli. To je spíš o pravidelnosti a vydržet u toho déle než 3 měsíce. Nevěřím, že za 3 měsíce se většina lidí je schopna naučit jazyk, možná někdo zcela výjimečný, ale i zde tomu moc nevěřím. Spíš to trvá fakt déle.

    Co ti dva pravdu mají, tak mnoho jazykových kurzů je na nic. Motivací není lidi naučit, ale mít žáky, kteří platí. Udělá se pro ně nějaký program, ale progres tu není. Přitom velkou část jazyka se může naučit člověk sám, za pomoci dobré učebnice, slovníku, gramatiky a hlavně živého jazyka, v době internetu je jazykového materiálu fakt plno.

Přidat komentář