Blog Inspirace Navykněte své uši na cizí jazyk – podcasty pomůžou

Navykněte své uši na cizí jazyk – podcasty pomůžou

Napsal/a -
8 3140

Co jsou vlastně ty podcasty? Obecně se jedná o zvukové záznamy, které jsou zpravidla zdarma dostupné na internetu pro online poslech nebo s možností stažení. Člověk je tak může poslouchat kdykoli, při jakékoli vhodné příležitosti nebo volné chvilce. Lidé tak jimi vyplňují čekání na zastávkách, pouštějí si je při jízdě v autě nebo jako večerníček před spaním. Nabídka je opravdu široká, od rozhlasových pořadů, přes zprávy o aktuálním dění až po různé tematické audioblogy s cílem sdílet autorovy názory, vzdělávat nebo jen pobavit.

Specifickou oblastí, kde lze podcasty využít, je učení cizích jazyků. Poslech vybraného jazyka snad v jakékoliv formě může obohatit nejen jeho aktivní studenty, ale také ty, kdo by si chtěli již dříve ovládnutý jazyk osvěžit nebo jen udržovat svoji znalost bez vynaložení většího úsilí na „skutečné“ studium.

Pokud si myslíte, že vaše jazyková úroveň je na využití tohoto kanálu příliš nízká, vězte, že existuje množství jednoduchých, ještě jednodušších a úplně nejvíc nejjednodušších nahrávek, které vznikly speciálně pro posluchače – začátečníky. Můžete zvolit například velmi krátké – sotva pár minut trvající nahrávky na různá všeobecná témata, pohádky pro děti, pomalu čtené zprávy se zjednodušenou slovní zásobou nebo variantu podcastu, u kterého je k dispozici kompletní přepis mluveného textu.

Pro zkušené angličtináře, němčináře, francouzštináře a tak dále a tak dále, se potom otevírá celá paleta podcastů určených pro vyšší jazykové úrovně nebo pro „domácí publikum“ (rozuměj rodilé mluvčí). Vzhledem k tomu, že této formy využívají nejen rádia, televize a obdobní „profesionální“ autoři, ale také zástup bloggerů, kteří prostě raději o věcech mluví než píšou, můžete si vybírat z nespočtu témat od těch obecných až po úzce zaměřené nahrávky určené malým zájmovým skupinám a nadšencům (ti nejnadšenější jsou pak zpravidla zároveň autory těchto pořadů).

Pokud vás nebaví zpravodajství, rozhovory ani specializované audioblogy, můžete sáhnout také po audioknihách v cizích jazycích. Jestli si věříte, zvolte dílo či žánr dle své libovůle, jinak můžeme doporučit také zjednodušené audioknihy (fungují na obdobném principu jako jejich tištěné protějšky na více jazykových úrovních apod.), ovšem v tomto případě se jedná většinou o placené nahrávky.

V každém případě stojí za to cizojazyčné podcasty vyzkoušet.  Jako doplněk ke studiu cizí řeči jsou ideální už proto, že máte k dispozici bohatý výběr témat a celkově si můžete nadesignovat poslech podle vašich potřeb a preferencí. Vaše schopnost porozumět mluvenému slovu díky tomu vzroste, naučíte se nějaká nová slovíčka, slovní obraty a fráze, naposloucháte si přízvuk rodilých mluvčích a ještě se něco zajímavého dozvíte. Tak proč to nezkusit? Co třeba italské či francouzské podcasty?  Přejeme příjemný poslech!

Podobné články

8 Komentáře

  1. Dobré odpoledne, chci se s vámi podělit o zajímavou informaci o velkém tajemství. Nedávno jsem narazil na velmi zajímavou stránku o různých sportech! Jaký druh sportu máte rádi, řekněte nám, prosím, velmi zajímavý!
    Tam se můžete dozvědět o sportech, jako je plavání, běh, sportovní poker a mnoho dalšího. Přijďte brzy https://repromamafilm.org/
    Co je podle tebe lepší fotbal nebo hokej?

  2. Ahoj, vlnky, jak se máš? Chci vám ukázat něco zajímavého! Toto je velmi cool stránka https://repromamafilm.org/ o zdravém životním stylu a sportování.
    Navíc uvnitř stránky najdete spoustu užitečných informací nejen o běhání a plavání, ale také o sportovním pokeru. To je velmi zajímavý sport! Jaký druh sportu preferujete? Radím všem. Hezký den!

    • Ahoj, vlnky, jak se máš? Chci vám ukázat něco zajímavého! Toto je velmi cool stránka https://repromamafilm.org/ o zdravém životním stylu a sportování.
      Navíc uvnitř stránky najdete spoustu užitečných informací nejen o běhání a plavání, ale také o sportovním pokeru. To je velmi zajímavý sport! Jaký druh sportu preferujete? Radím všem. Hezký den!

  3. 留学生常常背负着巨大的学业压力,同时还要适应新的环境和文化。学业任务的繁重可能导致焦虑和心理压力。美国论文代写https://www.lunwentop.net/meiguodaixie/ 行业的存在可以帮助留学生减轻一部分学业负担,使他们有更多时间去适应新的生活方式和文化,从而改善他们的心理健康。

Přidat komentář