Blog Výuka jazyků Jak si správně vybrat jazykovou školu

Jak si správně vybrat jazykovou školu

Napsal/a -
0 2789

Na trhu jsou tisíce jazykových škol, které se předhánějí ve chvále své metody, učebnic, lektorů i ceny za kurzy. Jak se máte orientovat a zvolit tu nejlepší školu, která vám opravdu pomůže s pokrokem ve studovaném jazyce? Nechcete přece zůstat věčným začátečníkem a pořád dokola absolvovat ty stejné kurzy bez jakéhokoli výsledku, který by stál za řeč.

1. Kvalitní lektoři

Krátce po revoluci mohl angličtinu v Česku učit každý, kdo přijel s batohem z Anglie a Ameriky. Lidé, jejichž jediná kvalifikace byla ta, že angličtina byla jejich rodným jazykem. Nevěděli nic o gramatice, neznali žádné učebnice a často chodili do výuky rovnou z hospody, kde trávili předešlou noc.

Dnes si žádná jazyková škola nemůže nic takového dovolit, ale i tak je kvalitativní rozdíl mezi jednotlivými lektory značný. Ne každý rodilý mluvčí cizího jazyka dokáže studentům srozumitelně vysvětlit gramatiku a ne každý absolvent anglické filologie má potřebné znalosti, aby učil obchodní angličtinu top manažera v mezinárodní firmě.

Vyberte si tedy školu, která dbá na kvalitu a vzdělání svých lektorů, která pro ně pořádá vzdělávací workshopy a semináře a stará se o jejich rozvoj po odborné stránce. Ptejte se po kvalifikaci lektora, který vás bude učit. Investujete do svého vzdělání nemalé peníze a měli byste za to dostat adekvátní protihodnotu.

2. Garance pokroku

Jste věční falešní začátečníci? Dostali jste se v cizím jazyce na určitou úroveň a od té doby máte pocit, že jste se zasekli a dál to nejde? Máte pocit, že je to vaše vina, že na jazyky nemáte talent? Zanevřeli jste na jazykové kurzy, protože kurz stejně nikam nevede a vy ho ani nedochodíte do konce?

Kvalitní jazyková škola by vám měla garantovat pokrok ve vašich znalostech. Základem je úvodní jazykový audit, kde studijní poradce určí vaši současnou úroveň a spolu s vámi určí cíl, ke kterému se chcete dostat. Cíl musí být reálný a splnitelný v rozumném a předem dohodnutém časovém rámci. Škola by vám měla určit, jakým způsobem bude váš pokrok měřit, jakým způsobem vás o něm bude informovat, jak bude kurz zakončen a jak budou změřeny vaše celkové výsledky. Může to být test či písemný pohovor, interní nebo externí zkouška (např. TOEIC), ale v každém případě by výsledek měl dokázat, že jste se v jazyce posunuli na novou úroveň.

Podmínkou úspěchu je samozřejmě dodržení všech studijních podmínek i z vaší strany. Pokud na výuku nebudete mít čas a nebudete se jí zúčastňovat, těžko se za slíbenou dobu někam posunete. V případě, že vše půjde dle plánu, měly by být na konci spokojeny obě strany – vy se svým pokrokem a škola s dobře odvedenou prací a referencemi, které jí jako spokojený student poskytnete.

3. Materiály na míru

Chodili jste do pěti různých jazykových škol a navštěvujete kurzy i u vás ve firmě a pokaždé se učíte ze stejné učebnice? Je její obsah relevantní pro vaši práci a má nějakou souvislost s cílem, který jste si určili? Učíte se po dvacáté vysvětlit cestu od nádraží k poště, ale téma „Jak vést prodejní prezentaci v angličtině“ vás doposud naprosto míjelo, ač je to jedna z náplní vaší práce? V takovém případě je nasnadě otázka, proč to nezkusit jinak.

Najděte si jazykovou školu, která má katalog učebnic pro jednotlivá profesní odvětví a pozice, nebo ještě lépe takovou, která vám je schopna učebnici vytvořit na míru. Obzvláště pokud pracujete v těžařské nebo potravinářské firmě, kde je důležité znát názvosloví, procesy, technologické postupy, tehdy se investice do učebnic na míru rozhodně vyplatí.

Pokud se cizí jazyk budete učit v relevantním kontextu své situace a ve své pracovní sféře, uvidíte, že pokrok přijde dřív, než byste čekali, a navíc budete mít náskok před konkurencí.

4. Motivace

Všechna důležitá životní rozhodnutí plánujete za nějakým účelem a měla by vám dávat smysl. Motivace je hybatelem většiny takových skutků a studium jazyků není výjimkou.

Důvody ke studiu cizího jazyka mohou být různé. Učíte se ho pro svou osobní potřebu, protože rádi cestujete a nechcete se domlouvat rukama nohama, nebo si rádi čtete oblíbeného autora v originále, protože český překlad za nic nestojí. Studujete proto, že aspoň jeden cizí jazyk umí všichni a vy si bez něj připadáte jako analfabet, nemluvě o tom, že nemůžete zavadit o pořádnou práci.

Ať je to tak nebo tak, ujasněte si svou motivaci za každou cenu. Měli byste studium jazyka pojmout jako projekt, který je třeba dokončit za každou cenu a nesmíte ho vzdát, pak máte naději na úspěch. Ideální je, pokud je vaše motivace natolik silná, že ani drobné neúspěchy a nepohodlí vás neodradí od cíle. A tím je zvládnout cizí jazyk pro účel, který potřebujete a který jste si na začátku stanovili.

5. Virtuální výuka

Čas. Nikdo ho nemá, každý ho řeší. Máte motivaci, našli jste si dobrou školu s kvalitními lektory a zajímavými referencemi, ale nemáte čas na studium? Jezdit večer po práci někam, kde se dá těžko zaparkovat, pokud se zdržíte, utíká vám drahocenný předplacený čas výuky a navíc vždycky v autě zapomenete učebnici a už se vám pro ni nechce vracet.

V době kvalitního internetového připojení a chytrých telefonů není třeba na výuku fyzicky docházet. Můžete ke svému studiu zvolit kvalitní e-learning s živým koučem nebo i telefonickými lekcemi. Objednáte si předem, kdy vám lektor zavolá na pevnou linku či Skype a půlhodinová lekce může začít. Tato krátká intenzivní výuka se dá vměstnat i do velmi nabitého rozvrhu a vy nemusíte opouštět kancelář. Studijní materiály existují v digitální podobě a studovat můžete i offline v tabletu či smartphonu. Nezbývá než začít studovat.

Mgr. Vendula Pospíšilová

Photo Credit: ButterflySha via Compfight cc

Uživatelský účet určený k publikování Vašich článků, které jste nám zaslali do redakce.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář