Blog Inspirace Výhody e-learningu při výuce jazyků

Výhody e-learningu při výuce jazyků

Napsal/a -
5 2553

Moderní doba vyžaduje moderní řešení, a to i v oblasti vzdělávání. E-learning je právě takovým moderním řešením, obzvlášť ve výuce jazyků. O čem to vlastně mluvíme? Pokrokoví lektoři nebo jazykové školy dnes nabízí svým studentům možnost absolvovat jazykové kurzy z pohodlí domova. Stačí jim k tomu počítač, případně dostatečně chytrý telefon a připojení k internetu. Studenti pak zpravidla získají nejen možnost zúčastnit se svých lekcí v přímém přenosu, ale často se tak pohodlně dostanou i k řadě doplňkových učebních materiálů a pomůcek. E-learning totiž zahrnuje nejrůznější webináře, videa, zvukové nahrávky, interaktivní nástroje pro výuku gramatiky, chatovací okna pro diskuzi s lektorem či ostatními žáky, online jazykové testy s automatickým vyhodnocením a mnohé další.

Pokud je vše domyšleno a správně nastaveno, a vyučující pracuje ve shodě s technikou, skýtá e-learning bohaté možnosti pro studenty cizích jazyků. Níže se pokusíme nastínit ty největší výhody, které jim (tedy vám) přináší:

  1. Studium z pohodlí domova je pro většinu z nás jednoznačné plus. Nemusíme opouštět dům, když venku prší, nemusíme si převlékat tepláky za společensky přijatelnější oděv, kdykoli si můžeme uvařit čaj nebo kávu, ani jídlem nebudeme nikoho rušit. Navíc se vyhneme nutnosti absolvovat cestu autem či MHD a (kromě jiných nepříjemností, které se s tím pojí, a které si každý dokáže představit sám) zpravidla tak máme větší šanci lekci stihnout, i když nestíháme. Stačí jen zapnout počítač.

  2. Všichni studenti dobře vidí na tabuli. A nejen to. Taky dobře slyší lektora, nezapomenou nebo rovnou neztratí učební materiály (většinou zasílané v pdf apod.) a ti stydlivější se nemusí bát pokládat doplňující otázky nebo odpovídat na dotazy plnit úkoly zadané učitelem. Takže e-learning = ideální studijní nástroj pro zaryté introverty.

  3. E-learning je flexibilní. Pokud student z nějakého důvodu zmešká lekci, může si ji pustit později ze záznamu. Totéž platí i v případě, že třeba jen přeslechne nějaký detail nebo neporozumí nějaké látce, protože byla probrána příliš rychle. Kdykoli se k tomu může vrátit a znovu si výklad problematické látky poslechnout. Klidně stokrát a klidně hooodně nahlas, když mu to pomůže.

  4. Internet má dnes doma opravdu skoro každý. Každý ale naopak nemá ve své obci nebo blízkém okolí kvalitní jazykovou školu. E-learning je tedy pro mnohé nová alternativa k učebnicím pro samouky, které byly dřív v menších obcích jedinou možností studia cizích jazyků. Nemluvě o šíři nabídky vyučovaných jazyků! Nebo konverzace s rodilým mluvčím z kteréhokoli koutu světa! V tomto případě internet otevírá skutečně nespočet dveří k jazykovému vzdělávání.

  5. E-learning je atraktivní. Počítač se pro mladou generaci stává skoro další končetinou, samozřejmostí a užitečným nástrojem, který (alespoň čistě uživatelsky) dokonale ovládá. Interaktivní kurzy, online testy, grafické nástroje a zábavná videa (a další a další věci, které vás, nebo spíš lektory ještě napadnou) pomáhají udržet pozornost a zájem studentů a spolu s praktičností a pohodlností tohoto způsobu studia zajišťují dosažení vynikajících výsledků (anebo u některých alespoň vynikající docházky).

Je to moderní trend a je skvělý. Přesto pravděpodobně v dohledné době jazykové kurzy s osobní účastí nenahradí. Někoho naopak víc motivuje studium ve skupině a setkání s lektorem tváří v tvář. Volba způsobu výuky cizího jazyka je na každém a je úžasné, jak široké možnosti dnes máme.

Ještě jeden bonbonek na závěr. Studium pomocí e-learningu je kromě výše zmíněných předností také ekologické. The Open University UK vyzkoumala, že online kurzy mohou pomoci ušetřit přibližně 90 % energie a 85 % emisí CO2 oproti tradičním docházkovým kurzům. Takže e-learning a online výuka jazyků rovněž pomáhají zachránit naši planetu, to jste asi nečekali, viďte?

Podobné články

5 Komentáře

  1. Hey everyone! Custom academic writing service https://expertpaperwriter.com/essay-typer-review/ that’s been in the industry for over a decade. An 85% customer return rate is a testament to our commitment to high quality and responsiveness. This is a very flexible way of writing in one’s own interest: no boundaries of topics , neither style or language only on the basis of popularity, your earning will depend.

  2. Ahoj, vlnky, jak se máš? Chci vám ukázat něco zajímavého! Toto je velmi cool stránka https://repromamafilm.org/ o zdravém životním stylu a sportování.
    Navíc uvnitř stránky najdete spoustu užitečných informací nejen o běhání a plavání, ale také o sportovním pokeru. To je velmi zajímavý sport! Jaký druh sportu preferujete? Radím všem. Hezký den!

  3. 留学生通常面临许多不同学科的学习任务,有时难以合理安排时间。美国论文代写 http://www.baydue.com/meiguoessaydaixie.html 服务可以帮助留学生及时完成任务,确保他们不会错过重要的学术截止日期。这样一来,他们能够更好地掌控学习进度,避免因时间压力而影响学业表现。

Přidat komentář