Blog Akce a zážitky Máte blok z mluvení cizí řečí? Rozvažte si jazyk!

Máte blok z mluvení cizí řečí? Rozvažte si jazyk!

Napsal/a -
0 2926

Jazyky mě baví a učím se je už docela dlouho. Po povinné školní angličtině přišla francouzština, kterou následně doplnila i italština. Ačkoliv jsem měla několik jazykových hodin týdně, stále jsem nebyla schopná promluvit, nedej bože s rodilým mluvčím! Vodopád slov jsem nebyla schopna vnímat a jediná reakce, na kterou jsem se zmohla, byla otevřená pusa.

Jednoho dne jsem se to rozhodla změnit. Jaké možnosti má student, který chce něco navíc? Ačkoliv je internet přeplněný nabídkou všemožných kurzů, z vlastní zkušenosti jsem věděla, že tyto kurzy se často od školních hodin příliš neliší.

Další možností bylo vycestovat do zahraničí. Jenže taková cesta si žádá nemalou finanční investici a také volný čas. Bohužel jsem ani jednoho neměla dostatek. Myšlenka na tuto cestu se mě ovšem pořád držela. Bylo mi hned jasné, že konverzací s „domorodci“ by se moje jazyková úroveň dostala na úplně jiný level.

Znovu jsem si otevřela vyhledávač, akorát tentokrát jsem na to šla z jiného konce. Zajímalo mě, kde se scházejí cizinci žijící v Čechách, kde je možné se s nimi setkat, prostě kde konečně můžu prakticky využít svoje znalosti ze školních lavic. Při tomto honu za informacemi jsem poprvé narazila na projekt Speak!, který organizuje celosvětová nezisková organizace Aiesec.

Tento projekt mě zaujal na první pohled. Titulek totiž hlásal: „Konverzační hodiny s rodilým mluvčím.“. To bylo to pravé! Ihned jsem se o projekt začala hlouběji zajímat a téměř hned zjistila, že řeší všechny moje problémy. Neváhala jsem a okamžitě se přihlásila.

Můj hlavní požadavek byl splněn na sto procent – hodiny byly vedené Aminem, který za námi přijel přímo z Francie! Navíc jsme celou dobu opravdu konverzovali a na neustále omílanou gramatiku jsme si ani nevzpomněli. Můj druhý požadavek, časová náročnost, byl také vyslyšen. Projekt trvá pouhých pět týdnů, a je jenom na Vás, zda docházíte jednou či dvakrát týdně. Jedna hodina má ale 90 minut, takže byl vždycky dostatek času říct, co jsem měla na srdci. A cena? O mnoho příznivější než u konkurence! Za projekt se platí pouze příspěvek na pokrytí nákladů ve formě 500 korun při jedné lekci týdně nebo 990 korun za dvě lekce týdně.

Přihlášky na Speak! jsem za celou dobu ani jednou nezalitovala. Konverzaci o hodině jsem doplnila spoustou dalších, jelikož jsem se s Aminem i ostatními stážisty spřátelila a trávila s nimi volný čas, jezdila na víkendové výlety či jim ukazovala krásy Prahy. Od realizace projektu jsem již byla za Aminem na návštěvě ve Francii a momentálně se balím do Brazílie, kam jedu navštívit další stážistku Victorii.

Kromě toho jsem se přihlásila na další kolo projektu. Startuje už 18.11.  a já se už teď nemůžu dočkat, jaké zajímavé lidi z celého světa tam potkám!

Photo Credit: mistykari via Compfight cc

Uživatelský účet určený k publikování Vašich článků, které jste nám zaslali do redakce.

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář