Blog Inspirace Fakta o: Němčina

Fakta o: Němčina

Napsal/a -
1 9386

Jak jsem již několikrát v různých článcích zmínil, jazyky jsou zdrojem nespočtu zábavných faktů. Vždy jsem ale vybíral jen ty nejzajímavější informace napříč spektrem jazyků. Pojďme si pár jazyků přiblížit konkrétněji, protože na každém je přece něco zajímavého. Na některých je třeba zajímavé to, že nejsou vůbec zajímavé. Začněme tedy němčinou. :)

Německy mluví na světě více než 200 milionů lidí, minimálně polovina z nich jsou rodilí mluvčí. To z němčiny dělá jeden z hlavních evropských jazyků, v celosvětovém žebříčku je němčina na jedenáctém (podle některých zřejmě zmanipulovaných zdrojů na desátém) místě. Je nejkonzervativnějším ze západogermánských jazyků. Kvůli dlouhodobému rozdělení Evropy v minulosti má dnes němčina mnoho různých dialektů, které jsou mezi mluvčími navzájem málo srozumitelné. Ze stejných důvodů byla oficiální forma jazyka ustanovena poměrně pozdě. Zvláštností němčiny je, že podstatná jména se píší velkými počátečními Písmeny.

Rozšíření

Němčina se dnes používá zejména doma v Německu, ale je také hlavním jazykem v Rakousku, Švýcarsku, Lucembursku či Lichtenštejnsku. Mezi úřední jazyky patří také v části Itálie (cca od války) a v Belgii (kde je národní zálibou mluvit jiným jazykem než ostatní). Do roku 1918 byla němčina úředním jazykem i v českých zemích. V Evropské unii je němčina nejpoužívanějším mateřským jazykem. Mnoho lidí mluví německy také mimo Evropu – v Severní a Jižní Americe (víte proč?).

Proč se učit německy?

Když pomineme obrovské množství mluvčích tohoto jazyka, je hlavní výhodou, že je němčina příbuzná s angličtinou, díky čemuž je (prý) snadná k naučení – jakmile tedy ovládáte angličtinu. Němčina je také jedním z nejpoužívanějších jazyků na internetu a bylo jí napsáno mnoho významných literárních děl, což znamená přístup k mnoha cenným zdrojům informací. Jo a jestli to nevíte, tak sousedíme se dvěma státy, kde se mluví německy, což se může, při překročení hranic jejich směrem, dost hodit.

Slovníček a základní fráze

  • Ano – Ja
  • Prosím – Bitte
  • Pivo, prosím. – Ein Bier, bitte.
  • Rychlostní omezení – Geschwindigkeitsbegrenzung

A s tím si většinou vystačíte.

Kulturní kontext

V Česku je studium němčiny velmi populární a to zejména díky pořadu Česká soda a jejich lekcím Alles Gute. Tady je malinká ukázka:

A také proto, abychom rozuměli našemu Českému slavíkovi:

Ve světě je němčina oblíbená zejména díky své „libozvučnosti“, o které se můžete přesvědčit v tomto videu:

Největší boom zažila němčina na počátku tohoto století. Zejména díky kapele Tokio Hotel. (Pod slovem boom si představte, co chcete :D)

Roku 2013 jsme se u nás konečně dočkali i vánočního megahitu v němčině.

Na závěr malá reklama z Německa, která vlastně o němčině není. :)

Více o němčině najdete na našem blogu pod štítkem Němčina. Kurzy němčiny naleznete na stránkách FairList.cz.

Napište nám do komentářů, co je na němčině nejzajímavějšího podle vás.

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

1 Komentář

  1. Líbí se mi, že se podstatná jména píší velkým písmenem. Líbí se mi její zvuk, to, že ji hodně lidí nesnáší mi dost vadí, protože němčina není „tvrdá“. Pro mě je důležité se ji učit, hodí se to do budoucna.

Přidat komentář