Blog Inspirace Výrazy s rasistickým původem, které používáš i ty

Výrazy s rasistickým původem, které používáš i ty

Napsal/a -
0 5084

Myslíte si, že rasismus je ošklivá věc? Že vy byste nikdy nic takového nevypustili z úst? Existuje spousta slov, která mají rasistický podtext nebo původ. Že o tom nevíte, ještě neznamená, že tím nikoho neurazíte. A nejde jen o angličtinu, většina těchto slov se používá i u nás. Ale nebojte, dnešní článek vás zachrání.

Hooligan

Jak se používá:
„Po cestě domů mě přepadla skupina chuligánů.“

Co tím ve skutečnosti říkáte:
„Po cestě domů mě přepadla skupina špinavých ožralých Irů.“

Cože?
Nejstarší dochovaný důkaz o použití tohoto slova se datuje do roku 1898, kdy se objevilo v novinách a policejních záznamech. Zřejmě je odvozeno od příjmení Houlihan, které vlastnila skupina irských imigrantů žijících v Londýně. Byla to veselá rodinka, kterou všichni znali pro to, jak často v opilosti chodili městem, zpívali, rozbíjeli, co jim přišlo pod ruku a rvali se s policisty. Houlihanové statečné bojovali za svá práva – pít, zpívat a rvát se. Díky tomu jsou dnes všichni Irové pyšní na to, že jedno z mála původních příjmení této země je spojováno s teenagery ve fotbalových dresech rozbíjejícími ulice.

Vandal

Jak se používá:
„Nějací vandalové poničili kostel.“

Co tím ve skutečnosti říkáte:
„Horda špinavých bezbožných Germánů zničila kostel.“

Cože?
Ti, kdo v dějepise nespali, zřejmě ví, že Vandalové byli germánský kmen. Svou povahou nebyli nijak extra destruktivní. Svou ničivosti patřili ve své době spíše k lepšímu průměru. Ale kdykoli tento kmen někdo zmíní, nám se vybaví spíš puberťák se sprejem u zídky. Na druhou stranu, aspoň dopadli lépe než Gótové.

Hip Hip Hooray!

Jak se používá:
„Vyhráli jsme titul. Hip hip hurá.“

Co tím ve skutečnosti říkáte:
„Vyhráli jsme titul. Pojďme zabít nějaké židy.“

Cože?
Tato fráze pochází ze středověkého latinského bojového pokřiku Hieroslyma est perdita, což znamená Jeruzalém padl nebo Jeruzalém je ztracený. Zkrácením vzniklo zvolání: Hep Hep Hu-raj, což se dá volně přeložit jako Jeruzalém padl a my jsme na cestě do ráje. Existuje však i druhá teorie, která tvrdí, že hip hip pochází od germánských pastýřů, kteří pokřikem hep hep svolávali své psy.  Je možné, že se k nim tento pokřik dochoval z latiny. Ať už to bylo tak či onak, tento pokřik dostal zcela nový význam během tzv. Hep hep nepokojů v roce 1819kdy se stal svolávacím pokřikem výtržníků, kteří pořádali hony na Židy. Až se budete příště radovat a nebudete si jisti, jak daleko je nejbližší synagoga, zvolte radši jiný pokřik.

Barbarian

Jak se používá:
„Ve WoWku jsem Barbar, level 60.“

Co tím ve skutečnosti říkáte:
„Ve WoWku jsem mumlající cizinec, level 60.“

Cože?
Pro starověké Řeky byla řečtina jediným přípustným jazykem. Všechny ostatní řeči pro ně byly podřadné, opičí a zněly jako by někdo říkal „bar bar bar bar.“ A z toho se vyvinulo slovo barbar – člověk mluvící opičí řečí.

Bugger

Jak se používá:
„Ten pes mi zase počůral nohu. Prevít jeden.“

Co tím ve skutečnosti říkáte:
„Ten pes mi zase počůral nohu. Bulharský homosexuál jeden.“

Cože?
Slovo bugger (prevít) pochází ze slova Bulgarian (Bulhar), které katolická církev ve středověku používala jako označení pro všechny členy pravoslavné církve. A pravoslavní rovnalo se tehdy kacíři, sodomité.

Cannibal

Jak se používá:
„Kanibalové jsou špatní.“

Co tím ve skutečnosti říkáte:
„Obyvatelé Západní Indie jsou špatní.“

Cože?
Představte si, že jste členem domorodého kmene v Západní Indii (To je ta Indie, kterou Kolumbus našel cestou na západ). Ráno vás vzbudí horké karibské slunce, přes den si zajistíte obživu a večer už se jen válíte na pláži a pozorujete západ slunce. Hezky je pořád a život je fajn. Pak jednou na břeh vyskočí bláznivý Ital s mušketou a obviní vás z kanibalismu. Tak si dnes musejí připadat lidé v Karibiku, když se mluví o kanibalismu.

Gyp

Jak se používá:
„Padesát korun za pivo. To je švindl!“

Co tím ve skutečnosti říkáte:
„Padesát korun za pivo. Ty východoevropský špinavče!“

Cože?
Slovo gyp je dnes považováno za moderní zkratku slova gypsy (cikán). Tento výraz se však používal už před mnoha staletími pro kočovné kmeny, které přicházely z východu. Pojem gypsy vznikl kvůli tomu, že kočovníci byli často považování za egyptské nomády a zváni Egypťané (Egyptians -> gypsies). Už tehdy však tento výraz měl negativní asociaci a nikdy nevěštil nic dobrého. A přitom se stačilo zeptat odkud pochází.

Picnic

Jak se používá:
„Dnes je krásně. Slunce svítí, ptáčci štěbetají. Uděláme si piknik?“

Co tím ve skutečnosti říkáte:
„Dnes je krásně. Slunce svítí, ptáčci štěbetají. Zlynčujeme nějaké afroameričany?“

Co tím ve skutečnosti říkáte doopravdy:
„Dnes je krásně. Slunce svítí, ptáčci štěbetají. Uděláme si piknik?“

Cože cože?
Dobře, tohle je vtípek. Ale ne tak docela smyšlený. Protože existují lidi, kteří tvrdí, že slovo picnic pochází z dob otrokářů a lynčování černochů. Že je to zkratka pro spojení pick a n*gger – vyber si, kterého zlynčuješ. A že když svačíte v trávě, zneucťujete tak památku afroameričanů. A to je prostě nesmysl. Piknik je prostě jen a jen piknik!

Zdroj: cracked.com
Photo Credit: killbox via Compfight cc

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář