Blog Výuka jazyků Na co dbát při výběru jazykové školy?

Na co dbát při výběru jazykové školy?

Napsal/a -
1 3609

Toužíte po zdokonalení jazykové vybavenosti? Víte, jaký jazyk chcete studovat, ale nedokážete si v nepřeberném množství kurzů vybrat? Výběr nevhodného kurzu může vést k oslabení motivace a syndromu jazykového vyhoření. Na konci semestru tak budete spíš rozčarovaní z nevhodně vynaložených peněz i energie. Přinášíme několik tipů, jak této situaci předejít a už brzy se těšit z pozitivních výsledků studia.

2013-03-14--12-37-32-00

 1. Zjistěte si informace o škole

Dejte na doporučení a zkušenosti svých přátel či známých nebo navštivte internet a projděte si diskuze o školách ve vašem okolí. „Pocit, že navštěvujete dobrou školu, je motivující,“ radí Eva Havránková, marketingová manažerka jazykové školy Channel Crossings. Navštivte prostory školy a seznamte se s lidmi, kteří v ní pracují. Jsou milí a ochotní nebo se musíte probojovat přes protivného vrátného a málem si i nosit přezůvky? I to je přece důležité.

2. Vydefinujte si požadavky na kurz

Zvažte, kolik máte času, a berte v potaz, že každé studium vyžaduje i domácí přípravu na hodiny. Jednoduché jazyky jako angličtina nevyžadují tolik času jako třeba francouzština či exotické jazyky. Vylučovací metodou vyberte kurz, který vám sedí lokací, délkou hodiny a frekvencí. Přiřazení do správné úrovně je velmi důležité a často opomíjené. Když se podceníte, budete se v kurzu nudit a když naopak podceníte, brzy vám dojde dech. Najděte si 20 minut a zjistěte, jak na tom jste, výsledek testu vám hodně napoví. Channel Crossings na svém webu nabízí on-line rozřazovací testy z 6 jazyků zcela zdarma. „Správná škola vám umožní přechod do jiné úrovně, pokud po několika lekcích zjistíte, že vám stávající skupina nevyhovuje,“ doplňuje Vítězslav Bican z Asociace jazykových škol a agentur ČR.

 3. Zvažte cenu

Cenová politika jazykových škol může být matoucí. Někdy trvají hodiny 60, někdy 90 minut – a někdy dokonce jen 45 minut. Proto se může zdát, že některé kurzy jsou levnější než jiné. Vždy si zjistěte, kolik lekcí výuka skutečně zahrnuje a jak dlouhý je semestr. Zeptejte se také na náklady na vyučovací pomůcky a učebnice.

4. Skupinka nebo individuální výuka

Pro rychlý postup v učivu je ideální vybrat si individuální výuku šitou na míru. Pokud se však třeba kvůli příznivější ceně rozhodnete pro skupinový kurz, pamatujte, že je vždy lepší být ve skupině s co nejnižším počtem studentů. Dostanete se častěji ke slovu a snáze ztratíte ostych. Ve větší skupině má člověk občas tendenci schovat se a věřte, že úkrytu tu a tam využije i ten nejsvědomitější student. Jazykové školy často nabízejí různá fóra, prostřednictvím kterých si můžete hledat spolustudenty do kurzů na míru a jednoduše tak dělit náklady na výuku.

5. Aktivity mimo školu

Tím nejlepším způsobem jak se jazyk naučit je používat ho i mimo kurz. Čtěte z počátku jednodušší texty, poslouchejte písničky, sledujte filmy nebo se domluvte se spolužáky z kurzu třeba na pivo, kde budete konverzovat v cizím jazyce. Pokud chcete během krátké doby dosáhnout znatelného pokroku, vycestujte na jazykový kurz do zahraničí. Během 2 týdnů se často naučíte to, co v České republice za celý semestr.

6. Odměňte se

Abyste se cizí řeč opravdu naučili, je nutné si výuku co nejvíce zpříjemnit a motivovat se maličkostmi. Říká se, že jazyk se nejsnáze učí, když se člověk zamiluje do cizince. Není třeba si hned začít hledat novou lásku, stačí se jen odměňovat – za dílčí úspěchy maličkostmi, za posun do vyšší úrovně nebo úspěšně absolvovanou jazykovou zkoušku klidně prodlouženým víkendem nebo dovolenou v zemi řeči, kterou studujete. Tím spojíte příjemné s užitečným a dokážete si, že vydržet opravdu stálo za to.

Jaké jsou letošní trendy a které jazyky budou na podzim IN?

„Určitě stále bude zájem o angličtinu, je možné, že se od klasických všeobecných kurzů pro veřejnost bude spíše přesouvat ke konverzaci nebo speciálním kurzům s různým zaměřením (např. právo, HR, obchod, marketing apod.). Zároveň se může stát, že bude pokračovat propad zájmu po ruštině, který evidujeme v posledních měsících a naopak poroste poptávka po nejrůznějších exotických jazycích jako je japonština, čínština, řečtina nebo třeba norština a švédština,“ dodává Vítězslav Bican z AJŠA.

Podobné články

1 Komentář

  1. 留学生论文代写 http://www.pnstudy.com/ 行业是一个既有利又有弊的行业。对于有需要的留学生而言,合理利用论文代写服务可以提高论文质量,减轻学术压力。然而,留学生也需要保持警惕,选择诚信可靠的代写机构,避免因为依赖代写而忽视自身学术的发展。同时,教育机构和学校也应该加强监管,完善学术诚信教育,以及提供充足的支持和辅导,帮助留学生更好地适应学术环境和提升学术能力。

Přidat komentář