Blog Inspirace Víme, jak budou vypadat příjmačky z cizího jazyka na MUNI

Víme, jak budou vypadat příjmačky z cizího jazyka na MUNI

Napsal/a -
0 3237

Z jakých jazyků bude možné zkoušku skládat? Kolik otázek bude obsahovat? Masarykova univerzita zveřejnila podrobnosti toho, jak bude vypadat nová část testů studijních předpokladů. Zajímá vás to? Čtěte dál.

O této novince jsme vás informovali už dříve, pokud jste článek zmeškali, můžete si ho přečíst zde.

Pro svou přijímací zkoušku si uchazeči o studium vyberou jeden z těchto čtyř jazyků:

  • Angličtina
  • Němčina
  • Španělština
  • Francouzština

Ten si vyberou při podávání elektronické přihlášky. V testu studijních předpokladů na ně pak bude čekat šest otázek ze zvoleného jazyka.

Univerzita si tak chce ověřit, že budoucí studenti zvládnou reagovat i na dotazy v cizím jazyce. Zařazení cizojazyčných otázek ale nemá za účel testy ztížit. „Snažíme se vymyslet, jak nejlépe sestavit testy, abychom vybrali nejlepší studenty,“ vysvětlil rektor. Univerzita však už ohlásila, že letos přijme zájemců méně kvůli demografickému vývoji. „Že je vysokoškoláků moc, říkají politici. Ve skutečnosti to tak hrozné není,“ řekl Bek.

Důvodů k zavedení cizojazyčných otázek je hned několik. Přibývá zahraničních lektorů, zvýšil se podíl zahraničních studentů i předmětů vyučovaných v cizím jazyce. Na univerzitu se letos přihlásilo téměř devět tisíc zahraničních studentů. Nejvíc je, kromě Slováků, Rusů a Ukrajinců. Zájem mají hlavně o lékařské obory. Rektor Mikuláš Bek doufá, že se počet cizinců na univerzitě bude zvyšovat. V mezinárodním měřítku jich je pořád málo. Zvyšují prestiž univerzity.

Test studijních předpokladů je podmínka pro vstup na sedm z devíti fakult. Lékařská fakulta a Fakulta sociálních studií Test studijních předpokladů nepoužívají. Budoucí medikové musí absolvovat oborové testy z biologie, chemie a fyziky. Fakulta sociálních studií využívá Národních srovnávacích zkoušek od společnosti Scio.

Máte zájem o studium na Masarykově univerzitě a bojíte se otázek v cizím jazyce? Připravte si jazykovým kurzem angličtiny, němčiny, španělštiny či francouzštiny.

Photo Credit: jurvetson via Compfight cc
Zdroj: Masarykova univerzita
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář