Blog Akce a zážitky Je popíjení s cizinci efektivním způsobem výuky jazyka?

Je popíjení s cizinci efektivním způsobem výuky jazyka?

Napsal/a -
0 4269

Potkat dnes cizince není nic vzácného. Chodí třeba i na naše jazykové konverzace. Někdo se komunikace s nimi bojí. Řada z nás však díky tomu zlepšuje své jazykové schopnosti nenásilnou formou. Ať už u kávy nebo piva. Jedná se ale o způsob efektivní a nemá nějaká úskalí?

Díky internetu či zahraničním studijním programům je dnes více než snadné najít někoho na konverzaci v cizím jazyce. Zahraniční studenti rádi poznávají nové lidi a procvičení angličtiny či jiné řeči je také láká. Pro efektivní jazykovou výměnu je dobré ujasnit si, co od setkání s nimi očekáváte a jestli vám oběma jde o neformální studium nebo spíše o možnost dát si pár piv s někým zajímavým.

Výhody

Hlavní výhodou je, že se účastníte skutečného dialogu. Žádné modelové situace ze školy. Reálný život. A naproti vám člověk mluvící o běžných věcech tak, jak je zvyklý. Ne pseudoangličtinou revolucí rekvalifikované ruštinářky.

Postupně se uvolníte a přestanete se bát vlastních chyb. Když proti vám sedí jen obyčejný člověk, který taky chybuje, loví slovíčka v paměti a občas se přeřekne, mnohem snáze se vám mluví. A nemluvě o příznivém vlivu prostředí, vychlazeného piva či horké kávy. Domů pak neodcházíte se známkou v žákovské, ale s dobrým pocitem.

A je to přece zábavnější než dlouhé hodiny zírání do knih či sledování videolekcí. Setkávání s lidmi je hlavně zábava a schopnost domluvy se tak stává jen prostředkem k jejímu dosažení. Proto je velmi pravděpodobné, že si brzy s někým padnete do noty a vybudujete vztah, díky kterému vás bude „učení“ ještě více bavit.

Na co pozor

V takovém množství mluvčích nebude snadné najít ideálního partnera pro konverzace. Setkáte se s řadou důvodů, proč to nefunguje. Někdo chodí pozdě, někdo se za půl hodiny opije a není mu rozumět a někdo má zas oplzlé vtipy. Proto to může chvíli trvat, než si s někým „sednete“. A ani pak ještě nemáte vyhráno.

Pokud se budou pravidelně setkávat dva cílevědomí lidé, kteří svá setkání opravdu věnují pokroku v jazyce, výsledky se brzy dostaví. Budete schopni spolu vést plynulou konverzaci bez větších potíží. I v tomto případě však časem přijde mírný stereotyp a „chůze v kruhu“. A progres se zpomalí.

A když překonáte i tuto překážku, narazíte na tu nejtěžší. Zjistíte, že hlavní výhoda těchto konverzací je i její nevýhodou. Procvičujete mluvení, poslech a schopnost reagovat. Slovní zásobu taky obohatíte, ale znalost gramatických pravidel stagnuje. Udělat zkoušku, certifikát nebo napsat formální text pro vás bude pořád stejně těžké.

Pít či nepít

Vyplatí se tedy konverzovat s cizinci? Rozhodně! Neměl by to však být jediný způsob, jak se jazyk učíte. Hodinu vedenou zkušeným lektorem podle léty prověřené metodiky v jazykovém kurzu vám rozhodně nenahradí. Ale jako doplněk k formálním lekcím je tento způsob naprosto ideální. Můžete se s vaším cizincem třeba bavit o tom, co jste se dnes naučili. Lépe látku pochopíte a zapamatujete si ji.

Na portálu FairList.cz najdete vše, co k tomu budete potřebovat.

Photo Credit: askthepixel via Compfight cc | source:iwillteachyoualanguage.com
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář