Blog Inspirace Jak dodržet novoroční předsevzetí

Jak dodržet novoroční předsevzetí

Napsal/a -
0 7662

Tak, letos už se anglicky opravdu naučím! Den 1: Prima, děti jsou v posteli, můžu si k tomu na hodinku sednout. Den 4: Na zítřek máme úkol, měla bych se na to podívat. Den 7: Dnes jsem na učení moc unavená, radši si pustím film. Den 23: To je dnes zase angličtina? No tak to rozhodně nestíhám! Povědomé? Sesbírali jsme tipy od studentů, kterým novoroční předsevzetí vydrželo a změnilo se v příjemný zvyk, ba co víc – ve výsledky a schopnost mluvit!

Tip č. 1: Napište si to do diáře

Určitě to znáte: co si napíšete, to skutečně uděláte, co si jen říkáte, že byste měli udělat, je navždy ztraceno… Takže na zítřek 8:00 – 8:10 si do diáře napište „angličtina“. Jeden článek z BBC, jedno video na TEDu nebo jedno cvičení na gramatiku. To není tak těžké dodržet!

Tip č. 2: Mrtvý čas

Pokud máte pocit, že do diáře už nevměstnáte ani těch 10 minut, zkuste na to jít jinak. Myšlenka, že si každý den na hodinu sednete k učení, je čirá utopie. Každý má ale ve svém dni tzv. mrtvá místa, kdy takových 5 minut vlastně nic neděláte – v metru po cestě do práce, v restauraci při čekání na oběd, při sezení na… no, však víte. Využijte tento mrtvý čas a vyplňte ho angličtinou. I kdyby to bylo jen těch 5 minut denně, každodenní kontakt s jazykem je to, oč tu běží!

Tip č. 3: Udělejte si z toho zábavu

Nikoho nebaví sedět u učebnice a snažit se zapamatovat dlouhé seznamy slovíček. Učení ale může vypadat i úplně jinak: jedno video denně, čtení oblíbeného časopisu v cizím jazyce, vyhledávání informací v angličtině, … cokoliv, co vás bude bavit.

Tip č. 4: Rozhlaste to

Říct si, od zítřka přestanu kouřit, a pak si druhý den zapálit, s tím se každý nějak srovná. Jiné to ale je, když své předsevzetí rozhlásíte po okolí, a pak budete muset čelit představě jejich pohrdání, že jste to zase nezvládli… Zklamat sám sebe je z nějakého důvodu snazší než zklamat ostatní.

Tip č. 5: Dávejte si malé cíle

Zdolat osmitisícovku je zkrátka příliš velké sousto, ale každý den si na 10 minut zacvičit už tak hrozivě nezní. Udělejte to s angličtinou stejně. „Denně si pustit jedno video“ nebo „naučit se 3 nová slovíčka“ se dá zvládnout mnohem lépe než „plynule mluvit anglicky“. Navíc je to cíl konkrétní, nikoliv abstraktní, který se jakožto nezměřitelný po nadějném lednu velmi snadno rozplyne v moři únorových a dalších dní…

Tip č. 6: Objednejte si individuální lekce

Že jsou moc drahé? Tak si spočítejte, kolik jste už zaplatili za skupinové lekce, kam jste po pár týdnech přestali chodit, protože jste neměli úkol, protože se vám zrovna nechtělo a ostatní tam přece přijdou, tak se to ztratí, protože teď už jste moc pozadu a nezvládali byste… Vědomí, že lektor čeká jen na vás a že dorazit prostě musíte, a navíc že když budete celou hodinu jen mlčet, tak to za vás nikdo jiný nezachrání, dělá z individuálních lekcí ideálního pomocníka pro dodržování novoročních předsevzetí. Vybrat si můžete např. z nabídky jazykové školy Giramondo. Kurzy otevíráme nejen v lednu. :-)

Malá jazyková škola v Praze s osobním přístupem specializující se na kurzy na míru. Hodiny vedou kvalifikovaní a kreativní lektoři, kteří svou práci mají rádi. Místo gramatických cvičení budete na hodinách s Giramondem mluvit, mluvit a mluvit…

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář