Blog Inspirace Proč se učit cizím jazykům?

Proč se učit cizím jazykům?

„Kolik řečí znáš, tolikrát jsi člověkem,“ to už asi každý z nás slyšel. Ale co to vlastně znamená? Člověk je jeden, řekněme Čech, dítě, nebo už rodič atd. Kromě toho ale může být například také zaměstnanec. V tom případě se jistě hodí umět nějaký ten cizí jazyk. Nejen, že to vylepší váš životopis, ale rozšíří to vaše skutečné pracovní možnosti, seznámíte se se zahraničními kolegy a možná se díky tomu také podíváte do světa (a nemyslím zrovna být týden zavřený v pětihvězdičkovém all-inclusive resortu v Hurghadě).

Jako podnikateli – majiteli firmy, vám znalost jazyků zase dokáže otevřít nové trhy. A tady někdy platí, čím více, tím lépe. Angličtina, to je základ, jistě. Ale zkoušeli jste někdy vytáhnout angličtinu, nebo dokonce němčinu ve Francii? Někdy to zkuste. Ovládat místní řeč se v tomto případě rozhodně vyplatí. I jinde uděláte dobrý dojem, když zvládnete říct alespoň pár frází, uvidíte, že díky tomu ledy rychle roztají, ať jste v Japonsku nebo v Saúdské Arábii.

Ona schopnost hovořit různými jazyky vám vůbec otevře svět. Dorozumět se v zahraničí bez překladatele nebo nějakého prostředníka je první krok k tomu, abyste skutečně poznali místní lidi, jejich mentalitu a kulturu a možná i něco z ní nasáli a přidali k vlastním zájmům, myšlenkám, způsobu uvažování. Každý jazyk z vás tak udělá trochu jiného člověka, než jakým jste byli bez něj. Všimli jste si třeba někdy sami na sobě, že když delší dobu aktivně používáte jinou řeč než svoji mateřštinu, začínáte trochu jinak přemýšlet? Hlavou vám běhají cizí slova, gestikulujete „po italsku“ nebo špulíte rty „po francouzsku“? Už nejste jenom Čechem, stáváte se zároveň Italem, Francouzem atd., a to je nesmírně obohacující zážitek, ne?

Vraťme se ale k racionálnějším důvodům, proč se učit cizí jazyky. Níže zkusíme vyjmenovat ty hlavní. Když budete umět cizí jazyky, tak:

  1. se domluvíte s cizinci, které potkáte u vás doma. Tedy ne přímo ve vašem bytě, ale třeba na ulici, když se vás zeptají na cestu nebo na party u vašeho společného známého.

  1. se domluvíte s cizinci, které potkáte u nich doma. Řekněme s personálem aerolinek, jejichž služby se rozhodnete využít, s prodavačkou lístků v muzeu, s kuchařem v pouličním stánku s občerstvením (takže máte aspoň šanci zjistit, co je to v té tortille ve skutečnosti zabalené), s vaším Airbnb domácím nebo s tou sympatickou dívkou, která sedí v místní kavárně úplně sama u vedlejšího stolu a nebudete se na ni jen přitrouble usmívat…

  1. oslníte budoucího zaměstnavatele skvělým životopisem, a navíc, až přijde chvíle, kdy budete muset promluvit se zahraničními kolegy nebo připravit prezentaci pro mezinárodní publikum, zvládnete to jako nic.

  1. nebudete potřebovat Google translator kvůli každé prkotině, na kterou narazíte na internetu.

  1. si vychutnáte vaše oblíbené knihy a filmy v originále (a konečně se zasmějete hláškám, které v češtině nedávaly smysl nebo tak nějak zapadly). A co teprve, až zjistíte, o čem jsou všechny ty písničky, co tak rádi posloucháte! No, porozumět textům moderních songů nemusí být vždycky ku prospěchu, ale možná pak o to víc doceníte jejich chytlavé melodie…

Dalo by se pokračovat dál a dál, ale jistě všichni chápeme, že v dnešním multi-kulti světě je znalost více jazyků jednoznačné plus. Jak to kdy v životě pomohlo vám? Máte nějaký příběh, který by se bez znalosti cizího jazyka vyvinul úplně jinak? Nebo by vám naopak neskonale usnadnilo život, kdybyste tenkrát v tamté situaci dokázali říct aspoň dobrý den? Podělte se o vaše historky z natáčení!

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář