Blog Inspirace Vezměte jazykové vzdělání do vlastních rukou

Vezměte jazykové vzdělání do vlastních rukou

Napsal/a -
0 9129

Ze všech stran na vás dnes útočí nabídky jazykových škol se zaručenými metodami, díky kterým se po mnohaletém marném snažení konečně dostanete na úroveň rodilých mluvčích. Hlavně bezbolestně, s minimálním úsilím a během co nejkratší doby.

Asi je vám jasné, že na tom něco nesedí. Do zvládnutí každého nového jazyka nebo dovednosti musíte investovat svůj čas, svoje síly, dosavadní znalosti a zkušenosti. Jen tak – lážo plážo, bez pořádné snahy, toho za přijatelnou dobu moc nezvládnete. Soustředit se jen na jednu oblast jazyka s tím, že zbytek půjde sám taky nejde.

Těchto pět dovedností funguje jako ozubená kola v mašince znalosti jazyka. Když jedno drhne, zpomaluje tím celý stroj.

  • slovní zásoba
  • gramatika
  • četba – porozumění psanému textu
  • poslech
  • konverzace

Jak tedy zapracovat na všech pěti a být při studiu úspěšný?

Věřte si

Pokud si nepřipadáte jako talent na jazyky, zapracujte nejprve na svém sebevědomí a na odblokování chování, které vám v průběhu let bylo okolím vnuceno, nebo jež jste sami o své vůli a nevědomky převzali. Už ovládáte češtinu, jeden z nejtěžších jazyků na světě. Ostatní nemůžou být těžší.

Važte si sebe, mějte se rádi, myslete pozitivně. Uvolněte se. Pod tlakem a ve stresu dosáhnete jen malého pokroku a navíc se může stát, že to, co jste si tak těžce osvojili, během poměrně krátké doby zase zapomenete.

Na kartičku si napište, proč se chcete vámi vybraný jazyk naučit. Umístěte si ji někde, kde ji budete mít stále na očích a často se na ní dívejte. Stanovte si postupné cíle, které budou dosažitelné a časově vymezené. Za splněný cíl si předem určete odpovídající odměnu. Bude vás to motivovat a hnát vpřed.

Photo Credit: Arya Ziai via Compfight cc

Photo Credit: Arya Ziai via Compfight cc

Trénujte paměť

Je dobré seznámit se také s některou z paměťových technik a nacvičit ji. V žádné škole bohužel neučí, jak se učit, takže je to na vás samotných. Celý vzdělávací proces si tím usnadníte a urychlíte. Pokud znalosti ihned nepoužíváte v praxi, tak prostě opakujte, opakujte, opakujte. Časem vám to přijde přirozené jako to, že si ráno vyčistíte zuby. (Pokud vám to přirozené nepřijde, zapracujte i na tom.)

Gramatika přehledně

Pokud máte ve sbírce plno různých učebnic, cvičebnic, pracovních sešitů, cédéček a dalších nezbytností, které vám ještě nijak nepomohly, tak už jste si určitě uvědomili, že kupovat další nemá cenu. Důležité je, aby kniha obsahovala jasně a přehledně vysvětlenou gramatiku, a to v češtině. Slovíčka, která budou v obou jazycích a s výslovností. A jde to i bez učebnic.

Zvolte si pedagoga i místo k učení

Pečlivě zvažte, zda je pro vás lepší jazyková škola nebo soukromý lektor. Pokud se stydíte, nebo je vám trapné, že již několik let po sobě to vždy v půlce kurzu vzdáte, najděte si soukromého učitele. Nejlépe nějakého zkušeného a trpělivého pedagoga. Zajímejte se, kolik má vlastních materiálů, nebo zda pracuje pouze podle knihy.

Rodilý mluvčí je vhodný v případě, že potřebujete pilovat výslovnost, hbité reakce a konverzaci. Bohužel je na trhu poměrně málo rodilých mluvčích s pedagogickým vzděláním. Nebo lépe nadáním. Nenechte se opít rohlíkem, zajímejte se o vzdělání i praxi rodilých mluvčích.

Všechny potřebné informace vám přehledně překládáme na stránkách FairList.cz, nebuďte líní si je tam najít. Myslím, že jednodušší už to být nemůže.

FL-hello

Nezapomeňte

Hlavní v kurzu je, cítit se dobře. Kdyby vám vadil lektor, spolužák či prostředí, neváhejte se ozvat. Hned aspoň poznáte, jak se vzdělavatel k vaší „stížnosti“ postaví a bude ji řešit.

Nastavte si v kurzu vše tak, aby vás to bavilo a užijte si to.

stein3 - kopie

Přečtěte si taky:

Licence náhl. obrázku: CC0 Public Domain (faq) Volné pro komerční užití, není nutné uvádět zdroj

Uživatelský účet určený k publikování Vašich článků, které jste nám zaslali do redakce.

Podobné články

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář