Blog Studium Jak se naučit azbuku přečtením jednoho článku?

Jak se naučit azbuku přečtením jednoho článku?

Napsal/a -
117 841630

Skupina 4 – tři „béčka“

Ы, Ъ, Ь

ЫY – tady logika nepomáhá – měkký znak (viz níže) a české I dávají dohromady Y. Asi bude potřeba memorovat.

Ruština má navíc dva znaky, které nevyslovujeme zvlášť, ale upravují výslovnost písmena, za kterým jsou umístěna.

ьMěkký znak: říká, že máme změkčit předcházející souhlásku – funguje jako český háček.

ъ = Tvrdý znak: ukazuje, že neměkčíme souhlásku před ním – například дя je čteno jako ďa, zatímco дъя je čteno jako dja.

A to je všechno. 100 %! Chcete vědět, jak procvičovat? Čtěte dál.

117 Komentáře

  1. PERFEKTNI NAVOD. Strach z uceni se azbuky byl hlavni duvod, proc jsem se nechtela ucit Rusky. Ale diky tomuto clanku jsem byla po par hodinach schopna hrave precist vsechna pismena ruske abecedy. DIKY MOC Martine

  2. Děkuji. Úplná paráda, díky tomuto článku jsem se azbuku za hodinu naučil, je to hodně o té představivosti, kterou když máte, tak je to opravdu jednoduché. Vůbec jsem nečekal, že se to naučím za takovou chvilku.
    Jestli se někdo z mého okolí bude chtít naučit azbuku, určitě mu doporučím tuto stránku, velice dobře zpracované. Ještě jednou Díky ;).

    ц = C – toto zvláštní u je jako C na zádech

    • Souhlasím, dá se to naučit poměrně rychle. Ale stejně rychle zapomenout. Je potřeba trénovat. Je dobré to spojit s nějakým koníčkem. Já mám třeba zálibu ve čtení etiket výrobků – složení potravin apod. – a když je i v ruštině, tak se vždycky zaraduju a louskám. :)
      Díky za přečtení a milý vzkaz. :)

      • Mas fakt super konicka :D ale jinak dekuju, puvodne jsem hledal azbuku jen,abych mohl najit jednu ukrajinskou skladbu. Diky tomuhle clanku vim, ze do konce tejdne mozna dokazu mnohem vic, nez si jen prekladat pismena, spasiba

  3. Chcem pochváliť autora. Šikovné memotechnické pomôcky, ktoré fungujú a pomohli mi. S takýmto prístupom sa dá azbuka naučiť za hodinku a potom už stačí len precvičovať.

  4. Díky moc, dokud jsem nenašla tenhle skvělý článek, tak jsem v azbuce pořát tápala, díky těmto vychytávkám už ji zvládám:-)

  5. Díky moc, doteď jsem v azbuce pořát jen tápala a říkala si že se ji snad nikdy nenaučím, ale díky těmhle skvělým vychytávkám ji zvládám už bezpečně:-)

  6. Pěkný článek, a jistě užitečný lidem, kteří se s azbukou ještě nesetkali, ale tuší, že by se jim mohla líbit nebo by ji mohli pořebovat. Jenom bych vytknul to X (ch), (f), (p)… i přesto, že jsem spíše samouk klasického vzdělání, jsem na ZŠ a potom i SŠ poznal v matematice pár řeckých písmen (na technické VŠ jsem se musel naučit řeckou alfabetu povinně celou). A že základem azbuky je cyrilice, resp. řečtina, je jasné a možná by stálo za to toto více připomenout. Potom totiž těchto několik „divných“ znaků velice snadno poznají všichni gymnazisti a studenti VŠ. Snad kromě sockařů. Takže: Gama Γ (Г-g), Delta Δ (Д-d), Zéta ζ (З-z), Pí Π (П-p), Fí Φ (Ф-f), Chí Χ (Х-ch), Ró P (P-r), Lambda λ (Л-l). U měkkých znaků to nepomůže, ale i tak je zjednodušeno pochopení 1/4 znaků + možná ještě S-C ze Sigmy (Σ). A navíc myslím, že tento příměr pomůže rozšíření obzorů na Balkán (bulharština, řečtina), kde člověk čtoucí směrovou tabulku „Όλυμπος“ budě vědět, že míří do kopců a nikoliv k moři. :-))

  7. Nie som si istá, ruštinu sa neučím, ale nie je v tomto „například дя je čteno jako ďa,“ chyba? podľa toho, čo sa píše v článku by дя malo byť da a дья by malo byť ďa. či? :)

    • я změkčuje souhlásku před ním. Takže v článku je správně uvedeno ďa. V druhém případě jsi špatně přečetla prostřední znak. V textu je дъя ne дья, takže tvrdý znak. Souhláska před tvrdým znakem se čte tvrdě, tedy dja.

  8. akorát „Ш – š“ a „Щ – šč“ je špatně. nám ruštinářka pořád připomíná, že je Щ měkké š, kdežto Ш je tvrdé š.

  9. Mockrát díky za článek. Rozhodoval jsem se, jaký další jazyk se učit a u ruštiny jsem se bál právě azbuky, ale díky článku už tolik ne.

  10. Ruština je krásný jazyk. A není tak složitý,jak se zdá. Loňské prázdniny jsem připravovala ke zkouškám kluka, který do června nevěděl, že ruština existuje. Pomohla mi k tomu hra typu bingo a rusky číst i psát se naučily i naše děti.

  11. Ahojte,
    velmi dobrá kamarádka mi předvedla tyhle pomůcky pro snadné a rychlé naučení všech písmen. Nevěřil bych, že to může být tak snadný. A chci se svámi podělit o pomůcku na kterou jsme přišli, když jsme se azbuku učili. :)

    ш = Š : [ ш ] – tohle písmeno vypadá jako sloupy, říkejme „ŠLOUPY“

    щ = Šč: [ щ ] – také sloupy, ale je zde i nějaká čárka, říkejme „ŠLOUPY s ČÁRKOU“

    Snad to někoumu pomůže, mne se to do paměti vrylo tak že tu pomucku už ani nepotřebuji. :D

    Přeji všem hezký den.

    Джон

  12. Tak já se deset let nejsem schopná naučit azbuku a teď jí umím za dvě hodiny i s uvařením oběda? Já opravdu nevím, jak poděkovat. Snad postačí prostě díky. J.

  13. Neuvěřitelně dobře napsané! Klobouk dolů – kde jaká jazyková škola by mohla této metodě závidět – za necelou hodinu jsem se naučil bez problému azbuku.
    Jinak pro mě je výborný tahák na písmenka C a P tohle: CCCP = SSSR – to snad zná každý ;)

  14. Děkuji děkuji a zase děkuji :D moc jste mi pomohl už umím celou azbuku :D a to za pouhou jednu hodinu :) děkuji moc strašně jsem se chtěla naučit azbuku a konečně jí umím :))))) děkuji moc …..

  15. Skvělý návod na učení,akorát jsem postřehl chybu při prvním procvičení – замена- by mělo asi být vysloveno-zamjena- místo -zamena-.Pokud ano opravit pro nováčky jako jsem já :-)

  16. Tak to je mazec! Azbuka mně nic neříkala, za 15 minut v autobuse jsem si přečetla tento článek + ještě jsem stihla na závěr vyzkoušet první odkaz na testování slovíček a cestou zpátky ze schůzky už jsem četla první fráze (věty)! Sice jako prvňáček, ale to se vypiluje. Děkuji, nesmírně to pomohlo :) Mně ta představivost pomáhá velmi.. doufám, že pomůžete i dalším lidem. Btw. mohli bychom se článkem inspirovat (uvést Vás jako autora této metody) na našich stránkách http://www.skvelenapady.cz? Protože tohle je prostě naprosto skvělý nápad a rádi bychom ho šířili dál :) Děkuji

  17. Moc děkuji,
    skvěle napsané a taky lehce zapamatovatelné zkratky ( HN, CS, PR). Po půl hodině jsem schopná si přelouskat ruská slovíčka…

  18. Skvely clanek!
    Mela jsem problem si zapamatovat pismenka a spolehala jsem se vzdy jen na to, ze jsem memorovala, jak jednotliva pismenka vypadaji.
    Tyto memotechnicke pomucky jsou skvele!
    Uz ted po jednom precteni si pamatuju v podstate celou abecedu.

    Dekuji mnohokrat za pomoc!

  19. B – V a Д – D si pamatuju podle babiččina starého žigulíka – babi, proč tady je napsáno to divné boaa? No to je rusky voda – BOДA. Třeba by to mohlo pomoct ještě někomu, kdo měl doma staré ruské auto.

    Jinak perfektní článek, rusky se učím, ale s některými písmeny stále zápasím :)

  20. Ruština se mi poslechově vždycky líbila, jen z azbuky jsem měla strach a ten je teď pryč! Za měsíc jedu do Petrohradu a to už budu krásně číst!
    Moc díky
    PS: na procvičování jsem si našla pohádky. Stačí ve vyhledávači http://www.rambler.ru zadat Skazka a vyjede hromada odkazů.

  21. Díky za skvělý článek, naučila jsem se číst během odpoledne. Doufám, že to na svojí po transsibiřaké magistrále využijem :-) super pomůcky
    A já si Д – D pamatuji jako Divnej Dům tak třeba to někomu pomůže.

  22. díky za to, super!
    jako malej si pamatuju CCCP …nikdy jsem nevěděl co to znamená….a ejhle je to SSSR :D :D (pomůcka na C a P?:)

  23. Skvělé! díky za užasný článek, za týden jedu do Ruska, tak si i najdu záchod. Je to fakt jednoduché, když má člověk představivost. Těším se, jak si budu překládat názvy.
    díky moc!!!

  24. Moc děkuji, už dlouho jsem se chtěl dokopat do učení ruštiny, nicméně tohle mi dalo energii a trochu naděje to zvládnout, ta přirovnání jsou velmi trefná a snadno zapamatovatelná. Na druhou stranu psaná azbuka je trochu jiná liga. :D

  25. Tohle mi pomohlo ani nevíte jak. Právě nastupuju do 8 ročníku kde jsem si vybral ruštinu a vlastně mám půl jazyka naučení za pár minut děkuju moc za pomoc!

  26. Dobrý den, musím Vám polichotit. Ty nápovědy jsou tak neskutečné pitomosti, že jsem se to díky nim opravdu naučil. V kombinaci s tím prvním odkazem na procvičování. A skutečně, azbuku jsem ovládal skutečně za pár minut. Jde snad o první internetový zázračný recept na dosažení zdánlivě nedosažitelného cíle, který opravdu funguje. Děkuji moc.

  27. Super pomůcky pro zapamatování, měl jsem z toho strach ale teď už čtu :-)

    Problém mi dělaly však Ж a П , pro ně jsem si vymyslel vlastní, univerzálnější pomůcky.

    Ж – Želva
    П – Poklop

  28. Přesně něco takovýho jsem hledal… Azbuku jsem se chtěl naučit už dlouho, avšak nikdy to nedopadlo. Tenhle text mi ale pomohl překlenout takový ten „prvotní odpor“, takže se konečně někam posunuju! Díky autorovi za skvělý článek! A přeju „Весёлого Рождества и счастливого Нового года“ (PS:to google, ne já…)

  29. Moc děkuji! Jsem v 6. A chci jít na ruštinu, tenhle článek mi neskutečně pomohl a s ním vypadá azbuka opravdu lehká! Měla sem velkou radost když sem přečetla své první slovo plynule
    😂 Moc děkuji!

  30. Vsichni mi rikali ze rustina je lehka ale ty klikyhaky me vzdy nakonec odradily ikdyz jsem ji vzdy chtela umet! po Vasem uzasnem clanku jiz behem nekolika minut umim cist (hoodne pomalu) ruska slova SKVELY NAPAD děkuji a ted uz verim ze to pujde samo

  31. Tak všichni se tady rozplývají, ale tak jednoduché to zase není. Když to trochu přeženu, tak neznámé slovo nejde jen tak snadno přečíst. Zrovna příklad корова – korova – tomu ani nebude nikdo rozumět – správně „karóva“ (a ta čárka není prodloužení, ale přízvuk). V normálním textu se přízvuky nepíší – přitom různě opřízvučnělá slova mohou mít odlišný význam a přízvuk ovlivňuje výslovnost slov, někdy zcela zásadně – např. samohláska „o“. Také E a Ë se nerozlišuje, s tvrdým znakem to též není tak jednoduché, zcela pominuta je otázka souhláskových spřežek apod. Pro naprostého začátečníka dobré, ale bylo by chybou podlehnout iluzi, že pouze s těmito znalostmi lze správně přečíst ruský text. Tak maximálně přehláskovat svoje jméno.

  32. Dobrý den, díky za skvělý článek, takový zázrak jsem ani nečekala!

    Mám jediný dotaz – máte tip, jak se naučit psát tiskací azbuku, nějaké dobré zdroje?

    Díky moc!

  33. Tento článek jsem četl před dvoumi lety jako úplný nováček. Mohu potvrdit že jsem se azbuku kompletně naučil jenom pomocí tohoto článku, akorát jsem ho četl dvakrát během dvou dnů! :D bez jakékoliv jiné předchozí zkušenosti. Díky tomu že jsem to naučil tak rychle a okamžitě jsem začal navazovat obchodní vztahy s Ruskem si myslím že jsem dnes na dobré komunikační úrovni a určitě tento článek budu sdílet dál. Díky

Přidat komentář