Blog Studium Čtení jen tak pro radost…?

Čtení jen tak pro radost…?

Napsal/a -
0 4137

Dali jste si do nového školního roku předsevzetí, že se budete angličtině věnovat i doma? Přiznejme si to – i těm nejodolnějším z nás to vydrží jen pár týdnů, pokud budeme vyplňovat gramatická cvičení a vůbec si z učení dělat nudnou povinnost. Zkuste si ale angličtinu najít v něčem, co vás opravdu baví – co třeba zjednodušená četba?

Dnes už je na trhu velké množství kvalitně zpracovaných zjednodušených knih, a to jak z klasiky, tak ze současné tvorby. Za všechny jmenujme např. Penguin Readers nebo Macmillan Graded Readers. Ať už ale sáhnete po jakékoliv, čtěte hlavně pro radost a vyberte si takovou knihu, kterou byste nepohrdli ani v češtině.

Přijde vám, že pasivním čtením se nic moc nenaučíte? Chyba lávky. Přečtěte si několik tipů, jak ze zjednodušené četby vytěžit maximum.

*Udělejte si čas

Vyhraďte si na čtení čas, kdy vás nebude nikdo a nic rušit. Vypněte mobil, počítač i televizi. Ideálně alespoň na hodinu, ale i 15 minut denně se počítá. Vždyť kde jinde tak snadno získáte pravidelný kontakt s cizím jazykem?

*Předvídejte

Zkuste na základě obálky, obrázků nebo začátku kapitoly odhadnout, o čem kniha bude – možná se trefíte, možná ne, ale rozhodně si lépe zapamatujete, co jste nakonec četli.

*Jen tak pro radost…

Vůbec nemusíte mít výčitky z toho, že jste se do knihy začetli a že hltáte stránku za stránkou, a slovník přitom leží v koutě. Právě naopak! Opakujete a fixujete si tím již známá slova, jejich použití ve větě a trénujete porozumění z kontextu, což je při učení jazyka dovednost k nezaplacení. Ale hlavně – konečně se vám podařilo myslet v cílovém jazyce, vnímat jej podvědomě, aniž byste nad slovíčky museli nějak extra přemýšlet.

*…nebo se slovníkem

Ale ani slovník není nutné zatracovat. Kdo chce, může si z knihy vypisovat slovíčka a fráze, které se mu zdají užitečné. V kontextu příběhu, kde jste se se slovem setkali, si ho lépe zapamatujete. Použít k tomu můžete třeba tuto šikovnou tabulku.

*Využijte všechny zdroje

Nakladatelství zjednodušenou četbu doplňují různým materiálem pro efektivní čtení i učení. Nejčastěji jsou to CD s audionahrávkou, takže ať už si kapitolu poslechnete a přečtete zvlášť nebo zároveň, setkáte se s novými slovy hned několikrát a v různých podobách, což zvyšuje šance na jejich zapamatování.

Druhou možností jsou pracovní listy, které bývají na konci knihy a které testují jak porozumění, tak slovní zásobu. Co třeba tento univerzální? 

*A co na to lektor?

Pokud chodíte i na klasické hodiny, nebojte se knihu přinést přímo do kurzu. Nic vám nepomůže víc, než když budete někomu vyprávět, co se v knize odehrálo, a všechna nová slovíčka znovu použijete.

***A pokud ještě nevíte, kde nebo jakou knihu si vybrat, zkuste se podívat na naši aktuální nabídku s 15% záříjovou slevou zde nebo na našem facebooku Radka Malá – Giramondo .

Malá jazyková škola v Praze s osobním přístupem specializující se na kurzy na míru. Hodiny vedou kvalifikovaní a kreativní lektoři, kteří svou práci mají rádi. Místo gramatických cvičení budete na hodinách s Giramondem mluvit, mluvit a mluvit…

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář