Blog Studium Zkratky pro chatování v angličtině

Zkratky pro chatování v angličtině

Napsal/a -
1 121477

OMG WTF LOL. Tyhle zkratky určitě znáte. Z angličtiny se rozšířily do češtiny a tady zdomácněly. Mezitím ale vznikaly nové zkráceniny, které si k nám teprve cestu klestí. Pokud si budete psát s někým anglicky mluvícím, určitě oceníte znalost těchto deseti.

Je třeba si ale dát pozor. Staré zkratky vždy zkracovaly skutečný význam slov, zatímco nové zkratky můžou stát na místě jiných slov jako metafora. Ukažme si to na příkladu:

1. BAE

Before Anyone Else

Místo toho, aby vám někdo řekl: „My love comes BAE,“ (Moje láska je pro mě to nejdůležitější) řekne spíš: „My BAE and I are staying in tonight.“ (Můj nejdůležitější a já dnes budeme doma). Těžko se to vysvětluje, ale snad to chápete.

2. FaTH

First and Truest Husband

Nepoužívá se ale jen když mluvíte o aktuálním manželovi. Např. ve větě „This relationship has been so incredible, you’ll always be my FaTH.“ (Ten vztah byl neuvěřitelný, vždy budeš můj první a jediný opravdový manžel)

3. IRL

In Real Life

V reálném životě. Nejčastěji se tato zkratka používá na internetu, kde zdůrazňuje, že ve skutečném životě jsou věci jiné než na netu.

4. TBH

To Be Honest

Abych byl upřímný. Tady není moc, co vysvětlovat. TBH tahle zkratka se mi moc nelíbí.

5. OTP

One True Pairing

 Jako stvořeni pro sebe. Sookie and Eric are my OTP.”

6. RT

Retweet

Tahle už je trochu staršího data, ale vzhledem k počtu uživatelů twitteru u nás stále není moc známá. V podstatě to znamená sdílet status někoho jiného na svůj twitter.

7. OAN

On Another Note

Z jiného soudku. Když stroze odpovíte na otázku a chcete rozhovor stočit jinam.

8. IMO or IMHO

In My (Humble) Opinion

Dle mého (skromného) názoru. Používá se když si nejste jisti, že vaše tvrzení má všeobecnou platnost nebo když vyjadřujete svůj osobní názor.

9. DAE

Does Anyone Else

Někdo z vás taky…? Zkratka používaná v otázkách, kdy zjišťujete, zda jste jediní, kdo něco dělá. „DAE eat sweet onions like apples?“

10. DFTBA

Don’t Forget To Be Awesome

Nezapomeň být úžasný. Tady asi není co dodat. Takže DFTBA.

A dál?

Další zkratky najdete v pokračování tohoto článku.

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

1 Komentář

  1. Článek mi moc pomohl, děkuju. Akorát nikde nemůžu zjistit, co znamená „bokeh“, nevím jestli to je zkratka, ale jako slovo jsem to nenašla. Byla bych moc ráda za odpověď. Je to pro mě důležité.
    Děkuji

Přidat komentář