Blog Inspirace 4 zajímavosti angličtiny, o kterých jste neměli ponětí

4 zajímavosti angličtiny, o kterých jste neměli ponětí

Napsal/a -
7 11498

Anglický jazyk je plný zvláštností a výjimek. Některé jsou otravné, na jiných se dá najít i něco zajímavého. A právě těm se budeme věnovat tentokrát.

Neobvyklé kombinace písmen

Z 26 písmen anglické abecedy se dá vytvořit nesčetně slov. Kdo ovládá kombinatoriku, může to vyčíslit. Nám bude stačit vědět, že je jich moc. Přesto se některé kombinace vyskytují sporadicky jako Coca-Cola na Hradě. 

Dous zní povědomě, že? Asi se používá často, ne? Špatně. Pouze 4 anglická slovíčka obsahují tuto kombinaci písmen. A to tremendous, horrendous, stupendous, a hazardous. Další neobvyklé spojení písmen je gry nacházející se pouze ve dvou slovech: hungry angry.

Co se týče zdvojených samohlásek, tak je nejneobvyklejší dvojhláska uu. Najít ji můžeme pouze ve slovech: muumuu, vacuum, continuum, duumvirate, duumvir residuum.

Na káry

Pokud toto přirovnání neznáte, tak vězte, že označuje stav značné opilosti. V českém jazyce existuje pro tento stav mnoho synonym a stejně tak v řeči Angličanů. Jejich označení pro opilost se dokonce dostalo do Guinessovy knihy rekordů. Díky tomu, že má úctyhodných 2 231 synonym. Tento rekord později překonal Paul Dickson knihou Drunk: The Definitive Drinker’s Dictionary, kde můžeme najít 2 964 synonym popisujících stav alkoholového opojení.

Za zmínku určitě stojí několik z nich: whiskey frisky, Boris Yelstinned, baptized nebo roasted. Můžete mluvit roky bez toho, abyste museli zopakovat některé synonymum dvakrát.

Přemýšleli jste někdy, jestli má slovo synonymum (synonym) nějaké synonymum? Má! Třeba slovo ekvivalent (equivalent) nebo anglické metonym. A antonymem slova synonymum (synonym) je slovo antonymum (antonym). Zajímavé, ne?

Dáme selfie?

Přibližně 4 000 nových slov se každý rok objeví v Oxfordském slovníku angličtiny. Ten se zpravidla aktualizuje v březnu, červnu, září a prosinci. Jak víme, anglickým slovem roku 2013 bylo selfie. Což je příklad toho, jak nám nové technologie a sociální zvyky obohacují slovní zásobu. To se však děje již po mnohá staletí a nejedná se o nic nového.

Občas se však nevydaří vše podle představ a do slovníku se dostane slovo, které tam nepatří. Pět let bylo ve slovníku Webster’s New International Dictionary slovo Dord, jako synonymum pro hustotu, což není tak úplně košer. Nějak se stalo, že písmeno D (ve verzi D nebo d, tedy anglicky D or d) se dostalo ze sekce značek (pro Density) do oddělení slov a bylo automaticky bráno jako Dord

Kdo se bojí, nesmí do lesa

Strachy a fóbie nepatří mezi ty nejpříjemnější věci. Zajímavé na nich ale jsou jejich názvy. Hippopotomonstrosesquipedaliophobia (jen si to zkuste vyslovit, žádné přeskakování) je strach z dlouhých slov. Kdo slovo zkoušel přečíst, určitě aspoň náznak cítil. Trpět touto nemocí má jednu obrovskou nevýhodu. Bojíte se vyslovit její název a nikdo tak nemůže vědět, co vás trápí.

Další takovou fóbií je hexakosioihexekontahexaphobia, což je strach z čísla 666. V kategorii pověrčivosti je i triskaidekaphobia – strach z čísla 13.

A teď to nejhorší. Xenoglossophobia je pocit strachu spojený s učením nového jazyka. Ten doufám neznáte.

Na konec

Jako zajímavost navíc: 10 výslovností ough

z cx5

Photo Credit: BAMCorp via Compfight cc | Zdroj: saundz.com/blog/
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

7 Komentáře

  1. Hmm, clanek zajimavej, ale plnej kecu… Hned prvni odstavec… Spojeni „mt“ jen v jedinem slove dreamt? A co slova amtrac, comtes, gumtree, termtime, umteenth, vicomte, nebo warmth ?
    A co se v Anglictine zdvojenych samohlasek tyce, tak „uu“ rozhodne neni nejobvyklejsi. Dvojte „uu“ naopak Anglictina pouziva dosti zridka. Nejcastejsi zdvojene pismeno v Anglictine je „LL“. Objevuje se v 0,6% anglickych slov. Nejcastejsi zvojena samohlaska v Anglictine je pak „ee“ a nasledne pak „oo“.
    Je videt, ze pro tebe Anglictina byla obtiznejsi :D

    • Díky za připomínky. Kdyby nebyla, tak by tento blog nevznikl.
      Máš ke svým tvrzením i nějaké zdroje? Rád bych je do článku zapracoval a nešířil tak dál bullshit. Nechtělo by se ti příp. psát články vlastní? Já i čtenáři bychom to uvítali. Vždy je lepší článek od odborníka než od samorostu.

      • Rozhodne se nepovazuju za odbornika a uz vubec ne v lingvistice ikdyz Anglicky umim temer stejne jako cesky (9 let jsem se Anglicky ucil ve skole a ted ziju uz vic jak 10 let v Anglii). Ani bych na clanek nereagoval, kdyby me neprastilo do oci tvrzeni o zdvojenem „uu“. Okamzite me napadlo, ze to je blbost a tak jsem vyhledal statisticke udaje angl. gramatiky, ktere mi pochybnost samozrejme potvrdily. Naopak „uu“ je v Anglictine velice vzacne (0,001% slov)..
        Original: The most common double letter is L, with LL accounting for 0.6% of all bigrams. Other common double-letter bigrams are SS, EE, OO, and TT. Some double letters did not appear in the corpus: JJ, KK, QQ, VV, WW, and YY.
        Source: http://ow.ly/Nt020
        Po pravdivosti dalsich fakt z clanku uz jsem patral jen ze zvedavosti. A ikdyz muj komentar mozna vyznel dost negativne a arogantne, v zadnym pripade jsem tim nechtel nikoho zpochybnit, nebo znemoznit.

Přidat komentář