Blog Studium NĚMČINA ZDARMA? HLOUPOST!

NĚMČINA ZDARMA? HLOUPOST!

Napsal/a -
1 14388

Nedávno jsem si uvědomila, že mám v rukou obrovský balík zajímavých informací z německého jazyka, který je nesmírně užitečný pro ty, kteří se rozhodli zdokonalovat se v němčině. Sama pro sebe jsem si totiž sbírala přísloví, rčení, pranostiky, vtipy, recepty a mnohé další idiomy, které jsou v německém jazyce stále živé a běžně používané. Tím myslím, že tato spojení opravdu USLYŠÍTE.

ODE DNEŠKA NA TO MUSÍM JÍT CHYTŘE

A tak mne napadlo poskytnout tento potřebný balík zájemcům, aby si ho mohli rozbalit a užít si ihned jeho jedinečný obsah. Pracovně jsem ten „pytel“ pojmenovala „NĚMČINA ZDARMA“ a věřím, že se může pro vás stát zajímavým prostředkem pro pozvolné a časově nenáročné osvěžení jazyka, ne-li dokonce pro vytvoření silného prvního dojmu při kontaktu s rodilým mluvčím.

Je to tak jednoduché! Vzbuzujete rádi zvědavost svými jazykovými znalostmi?

JE TO POHODLNÉ

V jazykovém koučinku na webových stránkách www.ivahart.cz v odkazu „TREFA“ si vyberete pro vás zajímavé téma: Soubor informací z německy mluvícího prostředí, které jsem pro vás připravila jako inspiraci po vaše samostatné vzdělávání. Seznámíte se s jejich tématickými a regionálními aspekty, prožijete na vlastní kůži jejich působení a odnesete si nespočet praktických příkladů, které můžete ihned použít. Vše dostanete rychle emailem. Jak moc se vám to líbí?

I v největším časovém presu a každodenním stresu budete mít vždy po ruce  tento jedinečný materiál, ze kterého je radost vybírat. Zabere vám to jen nepatrnou část vašeho času, takže tyto atraktivní informace lehce zařadíte do běžného rozvrhu dne.  Je to tak jednoduché! Dostáváte tedy do rukou bezkonkurenční šanci dozvědět se, co se v učebnicích nepíše, ale v běžném životě se přesto velmi hojně používá. Jak velkou chuť na to nyní máte? Hurá do toho!

FITNESS PRO SLOVNÍ ZÁSOBU

Co zřejmě potřebujete, je vytvořit si konkrétní představu, co můžete získat. Milovníci výroků slavných osobností jistě ocení citáty nejen v němčině, ale i v angličtině a francouzštině: Lebe einfach, damit alle einfach leben können. – Live simply so that everybody can simply live. – Vis simplement, pour que tous puissent simplement vivre.

Pro ty, kteří mají rádi dobré jídlo a pití, tedy pro fajnšmekry,  jsem zajisté připravila vynikající recepty lákající k vyzkoušení, například Couscous-Salat.

Chcete-li se škádlit s jazykem, je zde pestrý materiál plný hravé zábavy, kde si osvojíte výrazy z rakouské němčiny a kupodivu odhalíte její někdy větší spřízněnost s češtinou než s obecnou němčinou a můžete se těšit na nečekané souvislosti: Věděli jste třeba, že Ist mir puttn. Je totéž,  co Je mi to putna?

Nezapomeňte ovšem  na rým, který rozhodně podpoří zapamatování, a také platí to staré dobré, že „troška poezie nikoho nezabije“. A tak tedy:  Sah ein Knab‘ ein Röslein stehn…. Snesete kapku víc? Je to ostré! Krátké povídky, bajky, příběhy vám rozpumpují srdce a také slovní zásobu.

Zachraň se, kdo můžeš! Vtipy v němčině! Nemožné! Tady jeden je: Kommt eine Frau, die gerade Brötchen gekauft hatte, verärgert zum Bäcker zurück: „Die Brötchen sind ja von gestern! Ich will welche von heute!“ Darauf der Bäcker freundlich: „Kein Problem, dann kommen Sie morgen wieder.“

A k tomu už zbývá jen přidat přísloví, rčení, pranostiky a jiné idiomy jako: Die Flinte ins Korn werfen nebo Soll gedeihen Korn und Wein, muss im Juni Regen sein.

SKUTEČNÁ ELEGANCE

Jedna zvláštnost  němčiny, která ač pochází ze starogermánské literatury, je ještě dnes využívaná v reklamě i názvech firem. A je v běžném denním jazyce německy mluvících obyvatel pevně zakotvená. Jedná se o aliteraci – skutečně starou elegantní dámu s mladistvým šarmem. Aliterace je zjednodušeně řečeno opakování stejných hlásek nebo slabik na začátku slov. Uvedu několik příkladů: mit Lust und Liebe, ganz und gar. Tyhle jistě znáte, ale dozvíte se ještě zábavnější. Stačí si jen zvolit ten správný formulář, vyplnit jej a pak půjde vše samo přímo na váš email: http://ivahart.cz/trefa/blog-2. Je to tak jednoduché!

CO JEŠTĚ NEVÍTE

Při sepisování projektu „NĚMČINA ZDARMA“ jsem pociťovala opravdovou radost, protože mi šly před očima krásné jazykové prostředky, obraty, výroky. Nyní se intenzívně zabývám shromažďováním podkladů pro nové oblasti. Mám ráda, když se dotýkám nejrůznějších témat, aby si mohl opravdu vybrat každý.

V nejbližší době chystám téma o bylinkách a koření, nahlédneme do písňových textů a necháme se inspirovat osobnostmi z německy mluvících zemí. Víte například, že konstruktér Volkswagenu Ferdinand Porsche pocházel z Čech, a že víceúčelovou umělohmotnou hmoždinku vymysleli teprve asi před 50 lety němečtí vynálezci? Už se těšíte na další skvělé informace?

KAŽDÝ CHCE ZAUJMOUT

Možná, že ještě teď nedoceňujete, jak materiál „NĚMČINA ZDARMA“ využít, ale na chvíli předpokládejme, že se vidíte, jak šetříte hodiny a hodiny studia a hledání, jak cíleně probouzíte krůček po krůčku svoji slovní zásobu a povědomí o nejrůznějších tématech běžného jazyka. Proto už možná tušíte, že vás zákonitě čeká pocit uspokojení.

Nechci, abyste si mysleli, že se tyto výsledky zázračně objeví samy jen proto, že se soustředíte na tento materiál, že jste nadšení a objednali si zasílání informací z projektu „NĚMČINA ZDARMA“. Chci, abyste si uvědomili, že se to stane jen proto, že jste si už začali představovat, jak tento materiál využíváte. A než s tím začnete, otevřete se pro přijímání informací prosím tak, abyste se cítili uvolněně, dejte si trochu času a tím víc se vše bude dít přirozeně. Je to tak jednoduché!

Ivana Klímová

Photo Credit: Pink Sherbet Photography via Compfight cc

1 Komentář

Přidat komentář