Blog Studium Anglická spojení pro vánoční jedlíky

Anglická spojení pro vánoční jedlíky

Napsal/a -
0 3823

Vánoce se blíží. Ať už se těšíte, nebo snad z nějakého důvodu ne, můžete je využít ke zlepšení své angličtiny. Máme pro vás několik slovních spojení, na která si můžete vzpomenout, až se budete ládovat vánočními dobrotami. Třeba toho díky nim nesníte tolik.

Určitě někdy máte hlad jako vlk. Pokud to ale chcete říct anglicky, musíte mít hlad jako kůň. Výrazem eat like a horse dáte najevo, že už máte vážně veliký hlad. Ale dejte si pozor, abyste nejedli jako prase – to pig out. Jezte tak, abyste nebyli nacpaní k prasknutí, raději si nechejte místo na desert – leave some room for dessert – tak poznáte, že jste snědli akorát. Nechcete se přece válet jako brambory a stát se a couch potato. To není lákavá představa.

Kdo se toho nebojí, může přijmout výzvu a jíst o svátcích střídmě. Jen uzobávat jako ptáček – eat like a bird. Ale pochybuji, že se někdo takový dobrovolně najde.

Rozhodně se však nebojte něco odmítnout. Stačí jen třeba říct, že to není váš šálek čaje – it’s not my cup of tea. Třeba místo toho dostanete opravdu čaj, ten je zdravější. Pokud nedokážete říct ne, tak budete na Nový rok v pořádné kaši. Tedy podle Angličana v polévce – to be in a soup. Nebudete-li se o Vánocích a Silvestru hlídat, poznáte význam tohoto rčení na vlastní kůži. Pak toho budete pravděpodobně litovat, jako Angličan byste v takovém případě nejraději snědli svůj klobouk – eat your hat

Je starou pravdou, že je lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše. Tedy, že půlka chleba je víc než žádný – half a loaf is better than none. Stačí jen používat svůj selský rozum – use your loaf – a nebýt příliš vybíravý. Kolikrát vám stačí dát si jen něco malého na zub, něco k zakousnutí –  a bite to eat. Pokud je vám to však všechno jedno, tak vám po tom není ani fík – you don’t give a fig.

Pokud chcete poradit s tím, co naopak ze svého jídelníčku nevynechat, řiďte se příslovím an apple a day keeps the doctor away. O svátcích máte jedinečnou příležitost uvědomit si, co je nejdůležitější ve vašem životě. Tedy jeho chlebem a máslem – bread and butter of your life

Vždyť sůl je přece nad zlato.
Hezké svátky a nepukněte nám. :)

Photo Credit: midiman via Compfight cc

Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář