Blog Tipy ke studiu 5 věcí, kterým se vyhýbejte, pokud chcete mluvit dobře anglicky

5 věcí, kterým se vyhýbejte, pokud chcete mluvit dobře anglicky

Napsal/a -
2 10241

Naučit se mluvit anglicky není úplně ta nejtěžší věc na světě. Přesto je potřeba dávat si na některé věci pozor a při mluvení se na ně soustředit. Tedy aspoň do té doby, než je dostaneme pod kůži. Pojďme se tedy podívat na co si dát pozor a čemu bychom se měli vyhýbat.

 1. Příliš složité věty

V češtině máme tendenci skládat nekonečné věty. I když to je většinou na škodu, čeština je tomu lépe uzpůsobena a jsme v ní přece jen zběhlejší. Zatímco v angličtině končí taková snaha o udělání dojmu většinou nekonečným nonsensem, který má tolik časů, že se v tom nevyzná ani hodinář. Krátké věty zcela stačí. A dokonce mají lepší efekt. Vidíte to? I v rodné řeči. Méně je prostě někdy více.

2. Mluvení o něčem, o čem nic nevíte

Všimli jste si při rozhovoru v angličtině něčeho na vašem protějšku? Chtěli byste se na to zeptat, ale nevíte, jak se to řekne? Neznáte synonymum ani způsob, jak věc opsat? Tak se radši neptejte. Odpovědi byste stejně asi rozuměli pramálo a další větu skládali jako puzzle noční oblohy. Celá rozprava by byla jen k smutku. Zkuste se bavit radši o něčem jiném. O něčem, co dobře znáte. Půjde vám to lépe a budete mít ze sebe lepší pocit.

3. Ignorování slabých stránek

Kašlete na gramatiku, protože znáte dostatek slovíček a máte super výslovnost po půl roce v júesej? Neděláte dobře. Když jste v něčem dobří, soustřeďte se spíše na to, co vám nejde. Mluvení cizinštinami je jako stroj složený z ozubených kol – jednotlivých částí jazyka. Když drhne jedno kolečko, zpomaluje celý stroj. Mít slovní zásobu Tolkiena, výslovnost rodilého Texasana, a přitom překládat slovo od slova, to prostě není dobrý.

4. Za každou cenu plynule

Mluvit plynule můžete, jen pokud budete mluvit jednoduše. Jak jsem zmínil v bodě 1. Pokud to budete zvládat a budete se pokoušet o složitější věty, budete se prostě někdy zadrhávat. To nic. Časem a tréninkem se to zlepší. Stačí se toho nebát. Když se budete snažit mluvit hned rychle, budete sekat chybu za chybou a můžete se vrátit na začátek článku.

5. Výslovnost není důležitá

Je, sakra. A přitom není těžké se ji naučit. Stačí poslouchat hudbu nebo sledovat filmy v angličtině.

Photo Credit: sacks08 via Compfight cc | Source: saundz.com/blog
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

2 Komentáře

  1. Dobry den,

    Resim stejny problem viz. bod 1. Mluvim prilis slozite. Nemate nejake tipy, jak toto trenovat? Pripadne nejake materialy, ktere by ucili mluvit jednoduse?

    Dekuji
    Viktor

  2. ahoj no vieš čo, podľa mňa musíš len sledovať ten jazyk tak, že ho budeš počúvať napr. pozeraním filmov alebo videí na youtube, ktoré ťa zaujímajú bez ohľadu na jazyk. A dostaneš do seba postupne tú jednoduchosť. Tu sú celkom fajn materiály ešte http://www.domluvitse.cz/

Přidat komentář