Blog Studium Jak si udržet znalost jazyka

Jak si udržet znalost jazyka

Napsal/a -
1 1530

Ovládali jste skvěle angličtinu, němčinu či jiný cizí jazyk, odmaturovali jste za jedna a od té doby jste si vystačili s češtinou? Možná uběhlo pár let a vy jste najednou zjistili, že když jde do tuhého a vy se zničehonic potřebujete nějak rozumně domluvit jazykem, jehož znalost byla kdysi samozřejmostí, jde to poněkud ztuha.

Uchylujete se tedy k notoricky známým slovíčkům a používáte stále stejné fráze a za chvíli je vám jasné, že vaše znalosti bude potřeba trochu oprášit. Nebo možná jste nedávno někam založili své čerstvé maturitní vysvědčení a o prázdninách procestovali půlku světa a teď si uvědoměle říkáte, že to bude chtít z vaší strany nějakou snahu, abyste si jazyk udrželi. Ale jak na to, pokud mezi vaše záliby nepatří zrovna listování učebnicemi pro samouky před spaním?

Tady je pár tipů, co můžete vyzkoušet, abyste bezbolestně zachovali anebo vylepšili svou úroveň cizího jazyka:

Přátelte se v zahraničí.

Rozšiřte svůj okruh přátel o cizince. Konverzace s rodilým mluvčím je určitě nejefektivnější způsob, jak se udržet ve hře. Příležitostí k seznámení je spousta – zajděte na kulturní či společenské akce pro cizince pořádané ve vašem městě, navštivte studentské kluby nebo se dejte do řeči s cizinci, které náhodou potkáte. Pokud je potkat člověka hovořícího „vaším“ cizím jazykem tam, kde žijete, jako potkat puntíkovaného jednorožce, zapátrejte na sociálních sítích. Například na facebooku objevíte desítky skupin zaměřených výhradně na konverzaci v určitém jazyce.

Anglicky hudbou a filmem?

Nasávejte texy písní nebo dialogy ve filmech v původním znění s titulky. Vyberte si žánr, který máte rádi nebo rovnou některý z vašich oblíbených filmů a odepřete si protentokrát české znění. Uvidíte, že vaše porozumění samovolně poroste a oživí se vám slovní zásoba, kterou jste považovali za nenávratně ztracenou.

Čtěte.

Nemusíte se rovnou mučit louskáním Anny Kareniny v originále. Postačí, když sáhnete po nějaké zjednodušené knize s omezeným počtem slov nebo po tzv. zrcadlové neboli dvojjazyčné knize. V současné době existuje bohatá nabídka takovýchto děl v různých jazycích a pro všechny úrovně pokročilosti. A pokud vám čtení knih nic neříká, zkuste třeba vyměnit vaše oblíbené české zpravodajské servery za ty zahraniční a čerpejte informace o dění ve světě pro změnu tam. Číst cizojazyčné knihy se vám vyplatí!

Hrejte si.

Zní to možná neuvěřitelně, ale cizí jazyk se dá procvičovat i při hraní her na počítači. Nejeden ajťák se právě takhle naučil spoustu užitečných slovíček. Pokud zvolíte nějakou akční online hru pro více hráčů na mezinárodním serveru, budete za chvíli diskutovat s ostatními v chatovacím okně o společné strategii, ani nebudete vědět jak.

Pravidelnost je síla.

Přihlaste se do jazykové školy. Nabídka kurzů je bohatá a jistě najdete takový, který bude odpovídat vaší představě a časovým možnostem. Takové jazykové vzdělávání navíc bude profesionální a systematické a na rozdíl od výše jmenovaných metod získáte více než jen nahodilé znalosti a slovní zásobu. Kromě toho máte příležitost seznámit se s novými lidmi a případně také složit oficiální jazykové zkoušky a získat certifikáty, které můžete využít například při hledání nové práce nebo v žádosti o povýšení.

Pokud nezvládáte chodit do pravidelných kurzů, zvažte individuální výuku, příp. online výuku cizích jazyků.

Ať už si vyberete jeden způsob nebo třeba všechny najednou, něco je vždy o 100 % lepší než nic, takže se nebojte a jděte do toho!

Máte další nápady, jak udržovat cizí jazyk v kondici?

1 Komentář

Přidat komentář