Blog Rozhovory Rozhovor s autorem portálu Help for English Markem Vítem

Rozhovor s autorem portálu Help for English Markem Vítem

Napsal/a -
0 6964

Ke kterému ze svých produktů máte nejvřelejší vztah?

Z nostalgie si občas spustím Language Lab, to, kde vlastně všechno začalo. Do jeho vytvoření jsem vložil stovky hodin svého života. Ale tento program má již odzvoněno (i když ho dodnes mnoho lidí používá). K jakému produktu mám ale nejvřelejší vztah? Rád se na všechny dívám jako články ve vývoji. Programy (včetně portálu Help for English) se navzájem prolínají, ovlivňují, doplňují, spojují…

Co si myslíte o současné situaci v jazykovém vzdělávání?

Jazykové vzdělávání je dnes samozřejmě velký byznys. Je jen málo lidí, kteří si mohou dovolit říci, že cizí jazyk k životu nepotřebují. Z toho potom těží mnoho subjektů, vydavatelů, jazykových škol, cestovních kanceláří, soukromých učitelů apod. Jazykových produktů, knih, aplikací, kurzů a pobytů apod. je nesčetně. Jejich cena a kvalita je různorodá a nutno podotknout, že poměr cena / kvalita ne vždy odpovídá. Vyznat se ve všech těchto možnostech není snadné a i to je jedním z důvodů, proč jsme naše stránky Help for English založili.

Čím je podle Vás způsobeno, že tolik lidí, hlavně absolventů, je nuceno sáhnout po placené formě studia jazyků?

Pravděpodobně je to proto, že skutečnou nutnost ‚učit se‘ studenti poznají až ve chvíli, kdy skutečně ‚teče do bot‘. Zjistí, že zaměstnavatelé již u pohovoru nějakou znalost cizích jazyků očekávají či vyžadují, nebo jsou nuceni později složit nějakou mezinárodní zkoušku. Někteří ale jednoduše pocítí, že angličtinu či jiný jazyk prostě potřebují. Spoléhat se v životě na to, že mi bude vše ‚předžvýkáno‘ překladatelem, tlumočníkem či automatickým překladačem, není ideální.

Co si myslíte o budoucnosti jazykového vzdělávání?

Myslím si, že potřeba ‚živých‘ učitelů tu bude neustále. Počítače samozřejmě mohou v některých oblastech učitele nahradit, ale spíše se jedná o doplnění výuky. Kvalitní zpětnou vazbu totiž z počítače není snadné získat. Nové aplikace a online kurzy jsou sice interaktivní, takže zpětnou vazbu student má, ale oblasti jako psaní, mluvení apod. v současné době může kvalitně ohodnotit pouze člověk, ne stroj – byť sebelepší. Člověk, ne stroj, také nejlépe dovede studenta vést ke zlepšení právě těchto dovedností.

Co byste studentům cizího jazyka závěrem doporučil?

Rád se vždy loučím citátem: Enjoy yourself, English is a language, not brain surgery. A to je mé doporučení. Nejlépe se učí něco, k čemu mám pozitivní vztah. Ne každý určitě bude mít vztah k angličtině sám od sebe. Ten vztah se ale dá najít, vybudovat. Najděte si něco, co Vás bude v angličtině bavit. Může to být četba sci-fi, sledování fotbalu, poslouchání heavy metalu, dopisování si s lidmi z Austrálie, chození na pivo se sousedem cizincem… Naleznete-li tu správnou motivaci, angličtina vám půjde lépe. Everything is possible.

Předchozí 1 2
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Podobné články

1 1412

1 1258

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář