Blog Studium 10 otravných anglických frází, kterým se raději vyhýbejte

10 otravných anglických frází, kterým se raději vyhýbejte

Napsal/a -
0 9746

Tento seznam frází není jen tak nějaký obyčejný. Byl sestaven na Oxfordské univerzitě. Asi si říkáte, na základě čeho. Jak lze změřit otravnost frází? Přitom to není až tak těžké. Tým vědců dal dohromady sousloví, která jsou nejčastěji používaná, a přitom ne úplně správně. Uznejte sami, nadměrné užívání nesprávných spojení je velmi otravné.

Vezměte si třeba slovíčko literally. Původně znamená vlastně nebo bez nadsázky. Do češtiny je často překládáno jako doslova. V angličtině se však čím dál častěji používá, když se přehání a zdůrazňuje nadsázka. Jako když někdo řekne: „I haven’t eaten anything today.  I’m literally starving.“ Ačkoli nám to může dávat smysl, protože slovo rádi používáme stejně, pro Angličany je to nepochopitelné. A to se slovo literally ani do konečného seznamu nedostalo. Přesto se k němu na konci vrátíme.

Teď tedy k těm, které ano.

1. It’s not a rocket science

Není to žádná věda
Původním smyslem tohoto spojení je dát najevo, že je něco snadné a není třeba z toho dělat vědu. Dnes ho však lidi používají výhradně k tomu, aby ukázali, že umí něco, co jiní ne. Pokud chcete tuto frázi používat, snažte se jen tam, kde je opravdu něco snadné. Nepoužívejte ji ke snižování dovedností jiných. To je otravné. 

Jak frázi nepoužívat: It’s a simple equation.  It’s not a rocket science.  

2. 24/7

Nonstop
Tato dvě čísla oddělená lomítkem se používají pro služby, které jsou dostupné 24 hodin denně 7 dní v týdnu, tedy nonstop. Dnes tím každý dává najevo, že je vytížený a nemá na nic čas.

Jak frázi nepoužívat: Sorry, I can’t help you.  I’m busy 24/7.

3. At the end of the day

Nakonec
Jak napovídá český překlad, používá se na konci věty nebo myšlenky ke zdůraznění faktu, který přijde. Čím dál častěji ho však lidé používají k vyjádření, že oni budou mít poslední slovo.

Jak frázi nepoužívat: She can write whatever she wants in her CV, but at the end of the day, it is I who decide if she should be accepted.

4. Fairly unique

Docela unikátní
Buď něco unikátní je, nebo není. Stupňovat jedinečnost něčeho jako malou, střední či velkou se moc nedá. Fairly unique je v podstatě oxymóron.

5. I personally

Já osobně
Většinou, když začnete větu slovem já, je všem jasné, že vy osobně a ne v zastoupení. Proto je zbytečné dávat za I ještě personally.

Ještě nejste otrávení?
Tak pokračujte ve čtení.

1 2 Další
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář