Blog Studium Frázová slovesa v britské a americké angličtině

Frázová slovesa v britské a americké angličtině

Napsal/a -
0 8498

Frázová slovesa mohou někdy působit, jako by si je někdo vymýšlel. A to jen proto, aby nám znechutil angličtinu. My se ale znechutit nenecháme a pro vás máme seznam deseti frázových sloves. To abyste nebyli zmatení, až na vás někdo jedno z nich vybalí.

Britská frázová slovesa

Go Ahead 

Někdy se používá, když chcete někomu říct, aby se rovnou pustil do práce – jdi do toho. Častěji se ale používá ve významu pokračuj. Nahradit ho můžete i frázovým slovesem, které je další na seznamu.

Carry on

Toto sloveso je úzce spjato s Anglií. Mají tam filmy z cyklu Carry on a slavnou válečnou frázi Keep calm and carry on. A v podstatě to znamená pokračuj nebo vydrž. Např. The schoolchildren were worried until their teacher told them to carry on with the good work!

Try on

Try on označuje činnost, kterou provozujete v kabinkách obchodů s oděvy. Tedy tu, ke které jsou kabinky určeny. Vyzkoušet si oděv. Jako třeba v této větě: I gave her that dress to try on – but I really want it for myself!

Top up

Dolít. Nebo prostě doplnit cokoli, co ještě není zcela prázdné. Příkladem nechť je věta Do you want to top up your glass of water? I need to top up my mobile phone credit.

Go Out

A na konec něco složitějšího. Frázové sloveso se čtyřmi významy.
Chcete je znát? 

Pokračujte ve čtení na další straně

1 2 3 Další
Jazyky miluji, ale kvůli různým překážkám bylo pro mě jejich studium obtížnější, než bych si přál. Abyste mohli překonávat překážky při studiu jazyků snadněji než já, vznikl tento blog.

Žádné komentáře - přidej první :)

Přidat komentář